Last news in Fakti

27 Декември, 2014 17:27 2 161 5

Ислямисти подпалиха главния нефтен терминал в Либия

  • либия-
  • нефтен терминал-
  • ислямисти-
  • групировката-
  • "либийска зора"-
  • две правителства-
  • муамар кадафи

Експерти предупреждават, че страната може да бъде обхваната от война и хаос като Сирия

Ислямисти подпалиха главния нефтен терминал в Либия - 1
Снимка: социални медии

Ислямистката групировка „Либийска зора“ обстреля с ракети и подпали главния експортен нефтен терминал на страната в източния пристанищен град Ал Сидра, съобщи „Дейли Мейл“. Според изданието, горят три огромни резервоара за съхранение на нефт.

Бойците се приближили до съоръжението, като доплували до него с ракетни катери. Опитите огънят да бъде потушен засега са неуспешни, над терминала се издигат огромни кълба черен дим, твърди „Ройтерс“.
Според Исмаил ал Шукри – представител на групировката, нефтеният терминал пламнал не вследствие на атаката на бойците, а след бомбардировка от страна на правителствените военно-въздушни сили.

Официални лица предупреждават, че Либия може да се окаже пред лицето на военни действия и хаос, подобни на обхваналите Сирия.

Бунтовниците от групировката „Либийска зора“, които съдействаха за свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., по-късно превзеха и поставиха под свой контрол столицата Триполи, прогонвайки официалното правителство. В резултат на това в страната понастоящем фактически действат две правителства и два парламента - в Тобрук е международно признатият кабинет, а Триполи – ислямисткото ръководство, отбелязва  NEWSru Israel.

Групировката се бори да сложи ръка върху ресурсите на страната и най-вече – върху нефтените залежи. Засега контрол над тях удържа групировката „Сили за отбрана на Киренайка“ на Ибрахим Джатран, който постигна споразумение с официалното либийско правителство за управлението на нефтените предприятия в източната част на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гурбетчия

    3 0 Отговор
    А беше страна с която нямаше коя друга да се мери с нея, за привилегиите на всички хора живеещи в Либия, за каквото се сетите всичко безплатно Образование Здравоопазване на млади семеиства 45000 динара заем които не се връща само се подписваш 5години и заема е опростен бензина за 1динар 20 литра купуваш Имаше аптеки в които рецептите се изпълняваха и се плащаше а имаше и аптеки за безплатно изпълнение на рецептите и много други неща а сега само атентати и смърт по цяла Либия

    Коментиран от #2

  • 2 некой си

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гурбетчия":

    Демокрацията подарена от Америка,кво да правиш е те такваз е тя,уродлива като държавата която я подарява.

    Коментиран от #3

  • 3 Ехаа

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "некой си":

    идея си нямаш какви ги дрънкаш

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ехаа":

    Идеи различни. Неговата е такава, твоята е друга...
  • 5 европеец

    1 0 Отговор
    всеки вахабит е "борец за демокрацията" докато воюва в интересите на сащ, когато си свърше работата - тогава и него ще го бомбардират американските безпилотни самолети в името на "борба с тероризма по света"