Last news in Fakti

14 Януари, 2015 21:05 1 276 0

Малтийският орден: Осъждаме насилието в името на религията

  • велик магистър-
  • матю фестинг-
  • суверенен орден на малта-
  • ебола-
  • франция-
  • африка-
  • джихадисти-
  • ислям-
  • хив/спин-
  • хуманитарна дейност

Ужасен парадокс е, че това се случва в епоха като нашата, която е съпричастна към трагичните последици от двете Световни войни, геноцида и тоталитаризма

Традиционната аудиенция на Малтийския орден за началото на годината се състоя във вторник в Рим. По време на нея Великият магистър Матю Фестинг направи специално обръщение към присъстващите, в което наблегна на сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството през XXI в.

Г-н Доайен, Ваши превъзходителства, уважаеми дами и господа,

Новата година започна с най-драматичните и жестоки обстоятелства. Най-смъртоносната терористична атака в следвоенна Франция, която причини смъртта на 17 души в Париж, представлява една брутална агресия срещу нашите основни ценности, срещу свободата на словото и толерантността.
Нещо повече, в Нигерия, далеч от шумотевицата на медиите, 2000 души бяха убити при масово нападение, извършено от членовете  на Боко Харам -  ислямисткото движение, което по-рано миналата 2014 година отвлече над 250 ученички.
Суверенният орден на Малта категорично осъжда всяка форма на насилие - физическо, психическо и нравствено, и категорично потвърждава ангажимента си срещу всяка форма на нетолерантност и насилие, извършени в името на религията.

Г-н Доайен, Ваши превъзходителства, уважаеми дами и господа,

Изпитвам голямо удоволствие да Ви посрещна тук днес за този традиционен обмен на добри пожелания в началото на Новата година. Отправям конкретен поздрав към посланиците, които наскоро започнаха да работят усърдно заедно с нас. Благодаря Ви за пожеланията и за това, че оценявате усилията и работата на Ордена. Уверявам ви, че изказването на тези благодарности не е формалност. В тези трудни и често драматични моменти, хуманитарните задължения  и отговорности, поети от Суверенния орден на Малта, никога не са имали такава нужда от подкрепа, участие и насърчение.
Да помогнем на страданието е трудна задача и ние, като наследници на древните хоспиталиери, винаги сме знаели това. В момента пътят изглежда още по-труден. Докато говорим  50 милиона души в света бягат от войни, гонения, бедност и глад.

В Сирия цяла една нация е в процес на преселение. Християнството е поставено пред изпитание, предизвикано от сектантските войни, хората живеят под постоянна заплаха от екстремистки организации, а междувременно контрабандата на мигранти и бизнесът с трафик на хора просперират. Ужасен парадокс е, че това се случва в епоха като нашата, която е съпричастна към трагичните последици от  двете Световни войни, геноцида и тоталитаризма. Сега живеем с идеала за световен мир, а същевременно все повече този идеал бива придружаван от  ужасяващото насилие без никакви морални граници.


Това насилие не прави разлика между войници в униформа и беззащитни цивилни. В Първата световна война е имало холокост на войници, докато в днешните регионални конфликти се жертват жените и децата.
Независимо от основните права, който са определени отдавна, през XXI век отново залитаме в много грешна посока.  С методи, характерни за миналите векове, модерните бойци  от „войната без правила“  нанасят без капка жал удари върху по-слабите. Омразата им  все по-често се разпалва от религиозният  фанатизъм, изкривеният идеал, действа почти като анестезия върху умовете и сърцата. Нашето време е трагично помрачено  от постепенната  девалвация на хуманитарното право и неговото прилагане. Спазването на принципите на правовата държава достига критична точка. Както ясно се вижда вместо намаляване на насилието ставаме свидетели на ръст на убийства на цивилни. Докато тези трагедии се случват, целият свят ще страда от това, което папа Франциск нарича "глобализацията на безразличието". Сякаш душите ни са в потънали в сън, който ни прави глухи и нечувствителни към болката на другите човешки същества от Близкия изток или от Африка, от брега на Средиземно море, или дори по-близо от покрайнините на градовете.

Това е най-сериозната ситуацията, в която Орденът на Малта е призван да вземе участие и да изрази своят позиция, обобщена и в нашето мото: „Тuitio fidei et obsequium pauperum” (Защита на вярата и грижа за бедните). Отговорът ни както винаги е в две посоки:  От една страна, заявяваме нашата изключителна твърдост в защита на достойнството на хората, и от друга,  редно е да се прояви голяма гъвкавост при адаптирането в подобни ситуации, когато обстоятелствата изискват да бъдем близо до хората в нужда. Запазвайки своята идентичност, и сега Орденът не се  страхува от промените. Както в древността, и днес рицарите продължават да бъдат лекари, медицински сестри, социални или хуманитарни работници. Разбира се, новите терапии и инструменти са заменили старите, но целта е останала същата.
Малтийският орден съхранява своята духовна визия, оформена от 1000-годишната традиция на вярност към Църквата на Рим. Тази връзка разширява ефективността на нашата основана на вярата хуманитарна институция.

Нашият суверенитет е гаранция за авторитета и автономията, необходими за най-доброто изпълнение на  работа ни. На световната сцена нашата роля е тази на "хуманитарна институция", която съществува и действа, за да даде на бедните и маргинализираните един глас, без тайни планове или политически и икономически интереси. Нашата дългогодишна безпристрастност дава кредит за нашите намерения, и доверието, като успява да гарантира, че инициативите ни са широко ценени. Мрежата на двустранните отношения, които вие и нашите посланици в над 100 страни заедно градим с всяка година е както винаги ценна подкрепа за ефективността.

Външната политика на Суверенния орден на Малта постигна важни резултати през 2014 г. Сред тях са споразуменията за сътрудничество, подписани с Палестина, Чехия и с Международната организация на франкофонията. Дипломацията доведе до подобряване на здравните грижи в Камерун, по-специално насочени към майките и децата. Наред с това е и разработването на споразумения за сътрудничество, насочени към подпомагане на местните клиники в Ел Салвадор. Особено значимо е подновяването на сътрудничеството между Ордена на Малта и италианското министерство на отбраната за Италианската асоциация на военните в областта на първа помощ, природни бедствия и извънредни ситуации. Началото на тази дългогодишна традиция е поставено при Обединението на Италия и непрекъснато е препотвърждавана.

В 120 страни разпръснати на пет континента, "мрежата" на Ордена на Малта се представя чрез работата на нашите 59 приорати и национални асоциации, нашите 33 корпуса на място, нашата хуманитарна агенция Malteser International и стотиците членове, лекари и доброволци.
Възрастните хора, лицата с физически и психически увреждания, бедните, прокажените, изоставените деца, самотните майки ... как да опиша подробно нашите операции, толкова обширно, за да обхвана човешкото страдание, това би било невъзможно в толкова малко време. Затова просто ще цитирам някои важни примери, като започна с тези, които включват най-голямата  извънредна хуманитарна ситуация на нашето време, а именно миграцията. Преселението на народа на Ирак е сериозен проблем. Иракчаните бягат от войнстващите джихадисти - терористи, които за две години унищожиха  векове на културно многообразие и мирно съвместно съществуване.

В Иракски Кюрдистан, Орденът присъства с оборудване и персонал в мобилни клиники, управлявани от Malteser International и местни партньори. В Турция, където над един милион и седемстотин сирийски бежанци са избягали от 2011 г. насам, Орденът работи в полева болница с лекари - специалисти и психолози, в активно сътрудничество с мюсюлманските асоциации. Центрове за помощ и специализиран персонал  бяха създадени и в Ливан по време на нашето тридесет годишно присъствие. В момента около една трета от населението там се състои от бежанци.
Мигрантите са тези хиляди отчаяни хора, които поверяват живота си в ръцете на безскрупулни трафиканти на хора, настанявайки се в лодки за "пътувания на надеждата" в Средиземно море. Цифрите говорят сами за себе- над 130 000 души са пристигнали на бреговете на Италия през 2014 г., в сравнение с предходната  година децата са със 700% повече деца. И накрая, нашите медицински, социални и езикови програми във Франция, Белгия, Германия, Испания и Италия предоставят значителна помощ на имигрантите, които пристигат в Европа с надеждата за по-добър живот. Малтийският орден  оказва помощ на хора, които нямат правен статут, като им помага при молбите за убежище или при справяне с многобройните административни процедури.

От безопасна родина също се нуждаят хилядите хора, страдащи от конфликта в Ивицата Газа, където от десетилетия подслон намират всички майки от тази част на Близкия изток в нашата родилна клиника „Свето семейство“ във Витлеем. Този символ на мира в размирни територии сега разширява дейността си и създава програми, предоставящи грижи и помощ на жените от околните села.
Борим се и със заплахите, които отправя вирусът Ебола, взел  8000 жертви в Западна Африка. Опитваме се  да се бори с този бич, като изпращаме  лекарства и оборудване за Либерия и в Гвинея, където Орденът на Малта  създава клиники и  програми за ранна диагностика и разяснителни кампании. Освен това редица специалисти, носещи осмоъгълният кръст, от години се борят и с невидимите врагове като маларията, туберкулозата, ХИВ и СПИН.

Важно е да се вземе предвид също и фактът, че след първоначалната помощ, проблемите и щетите, били те социални или материални, не изчезват мигновено. Ето защо нашата оперативна „схема” е да останем на местата, нуждаещи се от помощ и подкрепа, дори когато светлините на прожекторите на международните медии биват изключвани.

Изградили сме този начин на действие в Югоизточна Азия,  пометена от вълните цунами от 2004 г., където през последните години сме насочили нашите програми за обучение на земеделските производители и за микрокредитиране на проекти. В Хаити, точно пет години след земетресението, което опустоши острова, ние продължаваме нашите програми за ограмотяване, в подкрепа на семейството и превенция на епидемии. Също на Самар и на други острови от филипинския архипелаг, където  далеч от шумотевицата на медиите преди година тайфунът Хайян причини болка и смърт, ние продължаваме да доставяме лекарства и дрехи, за да помогнем за реконструирането на сгради и развитието на инициативи за увеличаване на семейните доходи.
Превъзходителства,

Тези кратки и ограничени наблюдения  исках да представя на Вашето  внимание по повод на случващото се.  Аз не говоря за това, което правим, а за това колко още има да се направи. Всички тези маргинализирани и намиращи се в особени затруднения човешки същества ни карат да си зададем въпрос за изборите, които ще определят нашето бъдеще.
Сблъсквайки се с размерите на предизвикателството и неадекватността на нашите инструменти, на ум ми идва предупреждението на Исус: "Жетвата е изобилна, а работниците малко"  (Лука 10: 2). С твърдото убеждение, Малтийският орден повтаря тук пред  Вас обещанието си да даде своя принос, да мобилизира целия си потенциал и да търси възможност за нов живот за света. Ние вече сме начертали своя маршрут с инициативи като проекта Caravan за хора с увреждания в Ливан, в който всяка година се включват млади европейски доброволци; или като окончателните решения на нашия стратегически семинар на остров Родос, който в продължение на следващите десет години ще ни задължава да приемаме стратегии за увеличаване на участието на младите хора в живота на Ордена.

Именно тази история отново ни напомня, че ние не разчитаме само на щедрите ръце и сърца на нашите доброволци. Освен личните ресурси имаме институционални ресурси – юридически прерогатив на Ордена – създаване на нови връзки между правителствата и между културите в името на по-висшите интереси на човешкото развитие. Скорошното установяване на дипломатически отношения с Южен Судан е демонстрация на това какво може да създаде истинската дипломация – за хората, а не срещу тях.
В тази връзка се обръщам към Вас, дипломати и наши най-ценни събеседници, да ни помогнете да помогнем на хората нужда и по този начин ще успеем да повторим това, което древните хроники на Ордена разказват за болницата, създадена в Ерусалим от нашия основател, блаженият Джерард: „бедните настани и нахрани, болните излекувай, службата отслужи, поклонниците и страдащите - ободри, неграмотните - ограмоти, затворниците - откупи".

С тези чувства Отправям към всички вас, към семейства Ви и за народите, които представлявате, моите най-добри пожелани за 2015 г., богата на духовна благодат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА