19 Януари, 2015 17:51, обновена 19 Януари, 2015 17:56 1 206 1

Европа иска съюз с арабските страни за защита от тероризма

  • федерика могерини-
  • филип хамънд-
  • ес-
  • брюксел-
  • тероризмът-
  • ислямския свят-
  • сирия-
  • ирак-
  • съвета на ес

Тероризмът не е проблем между Запада и мюсюлманския свят, който най-много страда от радикалните ислямисти, заяви външният министър на ЕС Федерика Могерини

Европа иска съюз с арабските страни за защита от тероризма - 1
Федерика Могерини и Жил де Керкхове, който отговаря за проблемите с тероризма в Съвета на ЕС призоваха за широк алианс с арабските държави. Снимка: АП/БТА

Тероризмът не е проблем между Запада и ислямския свят. Имаме нужда от диалог и широк съюз с нашите партньори и с арабските страни. Това заяви върховният представител но ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, като призова за създаването на антитерористичен алианс с арабските страни, съобщиха АНСА и АП. Повод за изявленията на Могерини в Брюксел са кървавите атентати и арестите на джихадисти из цяла Европа. Тя срещна с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби във връзка със събитията и необходимостта от организиран отпор на терора. 

В хода на заседанието на Съвета на ЕС за международните отношения някои външни министри от държави членки на Съюза се обявиха за сътрудничество с мюсюлманските страни, вместо те да бъдат обвиняване в тероризъм. Федерика Могерини още преди срещата апелира за повече уважение към тези страни, чието население всъщност страда най-много от ислямския тероризъм. Трябва да бъде очертана граница между свободата и уважението, изтъкна тя. Трябва да се изправим срещу тероризма, уважавайки исляма, категорична бе Могерини.

Според британския дипломат номер едно Филип Хамънд, с тези държави е необходимо по-тясно взаимодействие в името на сигурността на ЕС. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс нарече обмяната на информация между Европа и другите страни ключов фактор за предотвратяване на терористични атаки на територията на ЕС.

Според повечето външни министри, за решаването на проблема с чужденците, участващи в конфликтите в мюсюлманския свят и завръщащи се после в родните си страни, е необходимо да се съдейства за приключване на бойните действия в Сирия и Ирак.

"Единствено това би осигурило стабилност и сигурност в този регион и би премахнало истинските причини за тероризма и радикализацията", заяви шведският външен министър Маргот Валстрьом.

През февруари ще се състои среща на най-високо равнище между лидерите на държавите от ЕС, посветена на проблемите на тероризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я БЕ Я

    0 0 Отговор
    Защо говорят глупости?
    Та нали запада ги финансира, снабдява и обучава !
Новини по държави: