13 Февруари, 2015 10:09 1 591 0

Гърция се съгласи на ново обсъждане на спасителния план

  • гърция-
  • спасителен план-
  • преговори-
  • ес-
  • кредитори-
  • ново правителство

Преговорите ще се проведат, за да се види дали съществува някакъв общ език между тройката и новото правителство в Гърция

Затъналата в дългове Гърция и тройката международните кредитори се съгласиха да обсъдят в Атина "предоговаряне на условията, при които страната може да бъде спасена".

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се споразумя с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум представители на гръцкото правителство да се срещнат днес с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, съобщиха световните агенции.

"(Ние) се съгласихме днес да поискаме от институциите да проведат консултации с гръцките власти да започнат работа по техническата оценка на общите елементи на настоящата програма и плановете на гръцкото правителство", каза Дейселблум.

Преговорите ще се проведат, за да се види дали съществува някакъв общ език между тройката и новото правителство в Гърция по програмата за дълга. Освен това те ще подготвят почвата за разговори между финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Споразумението за провеждане на тези разговори се счита за пробив за гръцкия премиер Алексис Ципрас, тъй като те са насочени към предоговаряне на условията на сделката за спасяване на Гърция.

Въпреки първоначалия скептицизъм от страна на международните кредитори - а именно Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) - спреговорите за преразглеждане на условията по сделката все пак ще се проведат.

При първата си поява на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), Ципрас изрази надежда, че "заедно можем да намерим взаимно изгодно решение, за да излекуваме раните на строги икономии, за да се справим с хуманитарната криза в целия ЕС и да върнем Европа по пътя на растежа и социалното сближаване ".

Макар вчера Гърция и нейните международни кредитори да не успяха да се споразумеят, днешната среща е лъч надежда за срещата в понеделник.

След седем часа на кризисни разговори в Брюксел, приключили след полунощ, финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дори за съвместно изявление относно следващите етапи на процедурата.

Двете страни омаловажиха неуспеха, настоявайки, че не е имало разногласия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза след срещата, че гръцкото правителство е свободно да нагажда своя бюджет, но трябва да балансира каквито и да е нови разходи със съкращения от сходна величина.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: