Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 09:40 3 399 3

Египет отмъсти на ИД заради масова екзекуция

  • египет-
  • ислямска държава-
  • копти-
  • обезглавени-
  • християни-
  • абдел фатах ал-сиси-
  • видео

Атаката бе в отговор на обезглавяването на 21 коптски християни от поддъжници на ИД

Египет отмъсти на ИД заради масова екзекуция - 1
Снимка АП

Египет съобщи, че е бомбардирал цели на Ислямска държава в Либия, часове след като групата публикува видеоклип, на който се вижда показното обезглавяване на 21 египетски християни, съобщи Ройтерс.

Държавната телевизия обяви, че ударите са били насочени срещу лагери, военни и казармени обекти и райони, където ИД е съхранявала оръжието си.

По-рано египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси, цитиран от Би Би Си заяви, че Египет има "право на отговор" на този терористичен акт. В онзи момент той не даде повече подробности, но каза, че Египет ще избере времето и мястото.

На видеото, което се появи в неделя, се вижда как група хора, облечени в оранжеви гащеризони,  биват принудени да паднат на колене, след което са обезглавени от хора в черни дрехи.

Бунтовниците от Ислямска държава твърдят, че са извършили няколко нападения в Либия, която фактически е без правителство.

"Египет запазва правото си да реагира в подходящия момент и по подходящ начин като отмъщение срещу тези нечовешки престъпни убийци", заяви президентът Сиси и добави: "Египет и целият свят са в ожесточена битка с екстремистки групи, изповядващи екстремистката идеология и споделят едни и същи цели."

Отвлеченият египетски работници, всички коптски християни, са били вети през декември и януари от крайбрежния град Сирт в Източна Либия, който е под контрола на Ислямистки милиции.

Видеото с обезглавяването на египтяните беше публикувано онлайн от либийски джихадисти, които обещават лоялност към ИД.

Убийствата са били описани като "варварски" от "Ал Азхар", смятаната за най-влиятелна и силната богословска институцията със седалище в Египет.

„Ал Азхар“ подчерта, че подобно варварско действие няма нищо общо с която и да било религия, нито пък с човешките ценности.

Коптската църква заяви, че е "уверена", че Египет ще поисква възмездие. Заради трагичната случка в страната е обявен седем дневен национален траур.

Сиси многократно е заявявал, че бунтовниците, базирани в Либия представляват сериозна заплаха за сигурността в страната.Египет, която е стратегически съюзник на САЩ, се бори с бунтовниците в Синай, които са се заклели във вярност пред Ислямска държава.

Начело на международните осъждания застана САЩ която нарече предполагаемите убийства "жалки" и "страхливи".

"Безсмисленото убийство на невинни е поредният от многото отвратителни действия, извършени от свързани с ИД терористи срещу хората в региона, включително убийствата на десетки египетски войници в Синай", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Либия е в хаос още от 2011 г.когато от власт бе свален тогавашният лидер, полковник Муамар Кадафи. Оттогава многобройни ислямистки групи се борят за контрол над страната.

Ръководителят на американската Агенция за военното разузнаване предупреди миналия месец, че ИД събира "разрастващ се международна отпечатък, който включва неуправляеми и неуредени области", включително и Либия.

Макар да има назначено правителство, Либия по-скоро се намира в ситуация на анархия. Две правителства и два парламента си оспорват властта. Исмямистите, които държат под контрол столицата Триполи, се опълчват на легитимното правителство и подкрепят нелегитимния вече бивш временен парламент и "алтернативното правителство" начело с Омар ал Хаси, което не е признато от международната общност.

Поради липса на добре обучена редовна армия и полиция Триполи не успява да наложи контрол над десетките опълчения. В сблъсъците от последните месеци загинаха стотици, напомня Ройтерс.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    3 0 Отговор
    Препоръчвам на политиците от САЩ и Европа да посипят празните си кратуни с пепел и да престанат да се месят във вътрешните работи на арабските страни. И нека най-сетне проумеят следното: там демокрация няма как да вирее. Съсипаха относителната стабилност в Либия, Афганистан, Ирак и Сирия, милиони невинни хора загинаха (а и още ще гинат!), милиони са без покрив, препитание и гният по бежанските лагери.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    Политиците от САЩ проумяват това, но тяхната цел е "контролиран хаос", ние дали го проумяваме това.

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Вярно но хаосът е далеч от САЩ. Ние и да го проумеем не можем да направим нищо.