10 Март, 2015 12:33, обновена 5 Януари, 2016 13:48 1 479 7

Републикански сенатори саботират сделката с Иран?

  • иран-
  • сащ-
  • конгрес-
  • ядрена програма-
  • писмо-
  • републиканци-
  • барак обама

Барак Обама разкритикува писмото на републиканските сенатори за Иран, обвинявайки ги в намеса в моментните ядрени преговори

Републикански сенатори саботират сделката с Иран? - 1
Снимка: АП/БТА

Точно когато човек си мисли, че Републиканците в Конгреса на САЩ няма как да приличат повече на трупа коварни клоуни, твърдо решена да превърнат в цирк всичко, което президентът Обама се опитва да направи, те извадиха поредната торба с трикове от багажника на тяхната малка кола.

Четиридесет и седем от общо 54-мата републикански сенатори предупредиха иранските лидери в понеделник, че всяко ядрено споразумение между администрацията на Обама и Иран за ограничаване на ядрената програма на Техеран може да бъде краткотрайно, ако Конгресът не одобри сделката, съобщават световните агенции. 

Белият дом не закъсня с отговора си и обвини Републиканците, че поддържат политика, "която се впуска във война".

В отворено писмо до иранските лидери, сенатор Том Котън и 46 други републиканци заявиха, че без одобрението на Конгреса, всяка сделка между Иран и САЩ ще бъде просто едно споразумение между президента Барак Обама и върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Това е необичайна партизанска намеса във външната политика, която би могла да подкопае деликатните международни разговори с Техеран, коментира Ройтерс.

"Следващият президент може да отмени такова административно споразумение с един подпис," пишат те и допълват, че "бъдещите Конгреси могат да променят условията на споразумението по всяко време."

Писмото посочва, че всяка стъпка от преговорите между САЩ и Иран е "безсмислено начинание".

Най-странното нещо за писмото - освен факта, че е написано - е, че то не посочва нищо конкретно по отношение на ядрената програма на Иран. В него няма алтернативни предложения, то не разяснява условия, при които републиканците биха одобрили сделка от какъвто и да е вид и по този начин, то не предлага никаква надежда за решаване на едно от най-големите външнополитически предизвикателства на САЩ през последните 35 години.

Човек би си помислил, че тъй като писмото е официална кореспонденция от републиканците в Сената, то ще се обърне към определени лидери в рамките на иранското правителство като върховния водач Али Хаменей, президент Хасан Рохани или членовете на Съвета на пазителите, но не е така.

Въпреки това, това писмо е нещо невиждано през последните години. Не само, че то се опитва да подкопае преговорите между САЩ и Иран относно ядрената програма на последните, но е написано и с невероятно снизходителен тон.

САЩ, както и други страни, се опитват да постигнат споразумение, което ще позволи на западните сили да потвърдят, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Преговорите за ядрената програма на Иран са в критичен етап, а крайната дата за подписване на споразумението е 31 март.

Г5 + 1 - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай плюс Германия - се опитват да убедят Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите на ООН. Те се опитват да разсеят опасенията, че Иран се стреми към направата на ядрени оръжия, нещо което Техеран отрича.

Републиканци и някои демократи отдавна настояват Конгреса да получи право на глас в някои сделки. Но Белия дом настоява, че такова споразумение не изисква одобрението на законодателите, съобщава Би Би Си.

Реакцията на Белия дом

В Белия дом, говорителят Джош Ърнест заяви, че писмото пречи на преговорите за ограничаване на ядрените амбиции на Техеран.

"Бих описал това писмо като продължение на партизанската стратегия, която цели да подкопае способността на президента да провежда външна политика, както и напредъка на нашите национални интереси за сигурност по целия свят", каза Ърнест. "Подтикът към война или поне подтикът към военни действия, за които много републиканци се застъпват, изобщо не е в интерес за Съединените щати."

Ърнест заяви, че преговорите с Иран не се различават от преговорите, които доведоха до споразумение със Сирия за елиминиране на химическия оръжеен арсенал. Говорителят заяви, че Конгресът не е трябвало да одобрява това споразумение.

Въпреки че писмото е адресирано до лидерите в Техеран, то сякаш иска да отправи послание към Съединените щати, коментира в. "Гардиан".

Републиканците и някои демократи искат Конгресът да има право на глас по всяко споразумение. Пактът, по който преговарящите работят, не изисква одобрение от Конгреса, защото той не представлява договор. Един договор ще изисква мнозинство и от две трети в Сената.

Дик Дърбин, демократ от Сената, обвини републиканците, че рискуват да започнат нова война в Близкия изток.

"Това е един циничен опит от страна на републиканските сенатори да подкопаят чувствителните международни преговори. Това отслабва ръката на Америка и подчертава нашите политически разделения, поставяйки ги на показ пред останалата част на света ", каза Дърбин в изявление. "Разбирам, че ако тези преговори се провалят, може да последват военни действия и едно бъдеще, в което Иран развива ядрената си възможности става все по-вероятно. Тези републикански сенатори трябва да се замислят дали тяхната политическа каскада си струва заплахата от нова война в Близкия изток."

Обама размаха пръст към Конгреса

Президентът Обама разкритикува писмото на републиканските сенатори, обвинявайки ги в "намеса" в ядрените преговори. Той заяви, че 47-те сенатори, са направили "необичайна коалиция" с твърдолинейните религиозни лидери на Иран.

"Мисля, че е малко иронично да видим някои членове на Конгреса, които искат да имат обща кауза с хардлайнерите в Иран", заяви Обама в отговор на писмото и добави: "Това е една необичайна коалиция."

Той допълни, че ще съсредоточи усилията си върху опита да сключи тази сделка.

Реакцията на Иран

Иранският външен министър Джавад Зариф отхвърли писмото като "пропагандна маневра" от група за натиск, която според него се страхува от дипломатическо споразумение.

"Искам да изясня на авторите, че ако следващата администрация оттегли всяко споразумение "с един подпис "... то тя просто ще извърши грубо нарушение на международното право", каза Зариф в изявление.

В заключение

Изводът тук е, че без значение за каква сделка си стиснат ръцете Иран и САЩ, републиканците винаги ще й се противопоставят. Доказателство за това е, че в писмото не се дават конкретни примери какъв вид споразумение би приел Конгресът и какъв не.

Причината за това е нелепа: никое споразумение между Иран и САЩ не е приемливо, доколкото главен стратег на Републиканската партия де факто е Бенямин Нетаняху. Най-малко такова, което да дава право на Иран запази поне малко достойнство като суверенна държава, коментира редакторът на The Dayly Banter Майкъл Лучано.

Какво стана ясно още от началото на годината, Конгресът и президентът виждат иранския въпрос през различни обективи. От поканата на израелския премиер Бенямин Нетаняху да говори в Камарата на представителите, без предварителна консултация с Обама, до писмото, изпратено до иранските лидери в понеделник без знанието на Обама - нивото на недоверие между двете страни е достигнало нови нива, подчертава Лучано.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    2 0 Отговор
    от 10 години Иран лъжат света че намеренията им са напълно мирни и просто искат да си построят атомна централа да произвежда енергия ( куриозно за държава която седи върху милиарди варели петрол) ...само едно може да спре Иран от стремежа им да се сдобият с ядрено уръжие .... промяна на режима чрез революция ... и разбирасе другата опция ... да оставим Нетаняху да ги бомбандира обратно в каменната епоха

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Valentin Waltschew":

    сащ лъжат от 200години и кой трябва да ги бомбандира за да се върнат в индианската ера.

    Едни от най фрапиращите лъжи са за кораба Мейн, пърл харбър, химическите оръжия на саддам, връзката между иракски агенти и атентаторите от ню йорк, сега безскруполните лъжи за украйна.

    Използване на ядрено оръжие по живи човешки същества и то по цивилни обекти за сега си е позволила само най-престъпната нация в историята на човечеството. То и какво може да се очаква от хибридна нация плод на гмо.
  • 3 Valentin Waltschew

    1 0 Отговор
    да бе какви нагли лъжци .... да твърдиш че човека е създаден от Бог и дарен с правото да бъде свободен и сам да решава съдбата си и да има право на слово и движение и на частна собственост и оръжие с което да си гарантира свободата и не само да твърдиш такива небивалици а да ги напишеш черно на бяло и да го наречеш 'Конституция" и да създадеш една цяла политическа система която да пази и съхранява тези права на гражданите си и в времето всеки да може да гласува и решава кой може най добре да гарантира тези права ... "демокрация," го наричат май.

    Коментиран от #6

  • 4 некойси

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Valentin Waltschew":

    Е да янките и чифутите (последните неофициално) може да разполагат с ядрено оръжие, но пък персийците пък резполагат с тонове конвенционално оръжие и най-вече не се боят да умрат (можеби защото няма какво да губят).
    Малката държавица на богоизбраните, която може да бъде прекосена открай в край за 30 мин. може да бъде буквално превърната в стъкло, Да не говорим че куп балистични ракети могат да достигнат и до най-великата страна в света с не повече от 200 годишна история.
    Както споменах на тях им стиска да го направят, всяка агресия срещу тях ще бъде историческа грешка.
  • 5 Димитър

    0 0 Отговор
    интересно къде е мадам Милена Трачева (авторката) е виждала - "...трупа коварни клоуни..."

    Коментиран от #7

  • 6 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Valentin Waltschew":

    Кви ги плещиш бееее. Кой е свободен в хамерика. Нали ако кажеш и гък против режима ще те обявят на момента за терорист и комунист и няма да видиш бял свят. Нали те следят от всякъде и те претърсват като престъпник без дори да си кажеш името и ще получиш коршум само ако джандарма си помисли че имаш оръжие.

    На кой свят живееш щом не си разбрал че вашингтон изпраща неонацисти в източна украйна само защото искат сами да решават съдбата си. Виж какви санкции налагат - забрана за свободно придвижване на ЖУРНАЛИСТИ, ПОЛИТИЦИ и ХОРА НА БИЗНЕСА. За какви права на словото и придвижване на капитали говориш.
  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър":

    На снимката към статията.