Last news in Fakti

23 Март, 2015 12:42 1 046 0

Започна визитата на Федерика Могерини в Куба

  • куба-
  • ес-
  • преговори-
  • възобновяване на отношенията

ЕС следи отблизо развитието на събитията в Куба

Върховният комисар  за външната политика на Европейския съюз Федерика Мгерини пристигна в Куба в понеделник за двудневно посещение.

Това е първото посещение на високопоставен дипломат на ЕС в страната в опит да стимулира деликатно балансираните преговори между ЕС и Куба, целящи нормализиране на отношенията с комунистическия остров, пише АФП.

Посещението идва в момент когато хладните отношения между Запада и Куба започват да са размразяват още откакто започна рязкото сближаване между Хавана и Вашингтон през последните няколко месеца.

Визитата на Могерини влива нова сила в контактите между Запада и Хавана.

Могерини ще се срещне с кубинския външен министър Бруно Родригес по време на двудневното си посещение, което "идва в изключително важен момент" за преговорите между ЕС и Куба, заявиха от нейния офис.

"Куба е изправена пред много интересен период и Европейският съюз се стреми да види как може да поведе отношенията си с тази страна напред със силна инерция", каза Могерини в изявление по-рано този месец, обявявайки пътуването.

Срещата между високопоставени дипломати има за цел да даде тласък на преговорите с ЕС, които започнаха преди около 11 месеца.

На 5 март в Хавана приключи третият кръг преговори между Куба и ЕС, двете страни постигнаха напредък в областта на културата, образованието, медицината и други области.

Преговорите бяха насочени и към чувствителни въпроси като правата на човека и финализиране на споразумението "за политически диалог и сътрудничество."

Преговарящият от страна на ЕС Кристиян Лефлер разкри, че "различия в тълкуването" са възникнали по време на преговорите, когато Хавана призова ЕС да зачита "принципа на ненамеса" във вътрешните й дела.

Кубинският политолог Едуардо Перера заяви пред АФП, че преговорите от март отразяват "различията в становищата", които правят преговорите за правата на човека "трънливи".

"Обменът на високо равнище може да засили диалога, но мисля, че (човешките права) ще е единствената тема, на която трябва да се обърне внимание", каза Перера.

Разговорите, проведени по-рано този месец бяха първата среща между 28-те държави членки на ЕС и Хавана, след като Съединените щати и Куба изненадаха света, като обявиха през декември, че ще се предприемат действия за възстановяване на отношенията си след половин век на прекъсване.

"ЕС следи отблизо развитието на събитията в Куба и нейните отношения с ключови международни играчи, които създават нова динамика в региона и в самата Куба, и предоставят нови възможности за всички", каза Могерини.

Освен срещата с Родригес във вторник, Могерини ще се срещне и с други кубински правителствени служители, както и с архиепископа на Хавана - кардинал Хайме Ортега, както и представители на гражданското общество.

По време на визитата обаче не е обявена среща с президента Раул Кастро.

През 2014 г. ЕС стартира процес за нормализиране с единствената комунистическа нация в Америка, "за да насърчи страната да продължи реформите, които позволяват частни инициативи, без да се налага да се променя еднопартийната политическа система".

Преговорите между ЕС и Куба, които се проведоха по-рано точи месец, първоначално бяха насрочени за януари, но отложени от Куба точно преди обявяването на размразяването на отношенията й с Вашингтон.

ЕС приветства този ход, като го нарече историческа повратна точка. През януари Испания призова ЕС да ускори процеса на нормализация, за да не изостава на фона на преговорите с Вашингтон, най-вече в областта на търговията.

От 1996 г., политиката на ЕС спрямо Куба се ръководи от т.нар обща позиция, която изключва пълни отношения с Хавана, докато страната не направи реформи в области като политическата система и участието на разнообразни партии и свободата на изразяване.

ЕС прекрати разговорите с Куба през 2003 г., след като Хавана започна репресиите и вкара в затвора 75 дисиденти в пряк отговор на призива за либерализация и по-голямо зачитане на правата на човека.

ЕС започна да вдига някои санкции едностранно през 2008 г., годината, в която Фидел Кастро се оттегли от президентския пост и властта премина в ръцете на по-малкия му брат Раул.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА