Last news in Fakti

7 Април, 2015 12:17 1 045 0

Куба: стъпките на Обама за облекчаване на ембаргото са "недостатъчни"

  • куба-
  • ембарго-
  • сащ-
  • дипломатически отношения

Реалното въздействие на чуждестранните инвестиции ще се усети в средносрочен и дългосрочен план

Куба: стъпките на Обама за облекчаване на ембаргото са "недостатъчни" - 1
Снимка АП/бта

Министърът на търговията на Куба заяви в понеделник, че ходовете на  президента на САЩ Барак Обама за облекчаване на 50 годишното ембарго, наложено на комунистическия остров са "непълни и недостатъчни“, пише АФП.

В момент когато Обама се е запътил към потенциална историческа среща с кубинския президент Раул Кастро тази седмица, министърът на търговията и чуждестранните инвестиции на Куба Родриго Малмиерка, разкритикува ограничените стъпки на американския лидер за облекчаване на осакатяващото търговско и финансово ембарго наложено на Куба от 1962 г. до сега.

След като старите врагове от времето на Студената война обявиха историческото си сближаване на 17 декември, Обама разхлаби няколко компонента на ембаргото, което позволи пътувания от САЩ до Куба, повиши лимита за паричните преводи до острова и облекчи ограниченията за определени видове търговия, наред с други мерки.

"Мерките, които Обама нареди са непълни и недостатъчни и не променят същността на тази едностранна мярка, предприета от правителството на САЩ срещу Куба", заяви Малмиерка пред държавния вестник Гранма.

Той каза, че мерките са "стъпка в правилната посока", но не стигат достатъчно далеч за прекратяване на ембаргото.

Обама "има огромни правомощия - далеч отвъд мерките, одобрени през януари миналата година - които той може да използва, за да направи съществени крачки  към нормализиране на двустранните отношения", заяви още кубинският министър.

Той призова Вашингтон да позволи на Хавана да използва долара за международни сделки и да разчисти пътя за кубинския износ към САЩ, далеч отвъд малките количества ром и пури, които е позволено на туристи да внасят от острова.

"Освен традиционните стоки като ром и тютюн има и други, с отлично качество, които могат да бъдат включени в настоящия възможен обмен, като биотехнологични продукти", каза той.

Обама и Кастро ще пресекат пътищата си по време на срещата на върха на двете Америки в Панама, която ще се състои в петък и събота. Това може би ще е първата независима среща между лидерите на САЩ и Куба от половин век насам.

Двамата си стиснаха ръцете за кратко на помена за Нелсън Мандела в Южна Африка през декември 2013 година.

За вдигане на пълното ембарго, което Хавана твърди, че ще струва 100 милиарда щатски долара, на Обама му е нужна благословията на контролирания от Републиканците конгрес.

Чуждестранните инвестиции или липсата на такива

Малмиерка също омаловажи очакванията за голямото увеличение на чуждестранните инвестиции в краткосрочен план по икономическите реформи, предприети от Кастро.

От 2006 г., когато Раул Кастро пое поста от по-големия си брат Фидел Кастро, 88-годишният баща на кубинската революция, той взе предварителни мерки за отваряне на икономиката, опитвайки се да сложи край на дългата стагнация и да достигне годишен икономически растеж от пет процента.

През март 2014 г., Куба прие поредица от данъчни облекчения за чуждестранните инвеститори в опит да привлече 2.5 милиарда щатски долара годишно в нови инвестиции.

Но тази и други реформи, досега не са успели да постигнат желаните резултати.

"Реалното въздействие на чуждестранните инвестиции ще се усети в средносрочен и дългосрочен план," каза Малмиерка.

"Точно сега, имаме нужда от значителни вътрешни инвестиции за създаването на базисна инфраструктура и услуги, които да благоприятстват за бъдещото стартиране на проекти с чуждестранни капитали."

Той каза, че Куба е в "начална фаза, която е от основно значение за улавянето на интереса и доверието на инвеститорите."

Инвеститори от различни страни, включително Китай, Япония, Бразилия и различни европейски държави, са се обърнали към кубинските власти относно инвестиране в огромното ново пристанище и индустриален парк, които се строят в Мариел, западно от Хавана, каза кубинският министър.

Оскъдните инвестиции и ембаргото на САЩ са представлявали големи трудности за проекта, чрез който правителството се надява да превърне Куба в регионален център за корабоплаване, който да привлече един милион контейнери годишно.

Първата фаза на проекта е започната през януари 2014 г. Икономистите смятат, че Куба трябва да привлича по 3 млрд. долара инвестиции годишно, за да продължи с реализирането му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА