Last news in Fakti

3 Май, 2015 14:35 1 998 3

Саудитска Арабия използва касетъчни бомби срещу Йемен

  • саудитска арабия-
  • хуси-
  • йемен-
  • касетъчни бомби-
  • нападение

Няма сведения за жертви

Саудитска Арабия използва касетъчни бомби срещу Йемен - 1
Снимка: БТА/ AP

Военновъздушните сили на Саудитска Арабия и техните съюзници са използвали касетъчни бомби срещу бунтовници-хуси в Йемен, съобщи Би Би Си.

Няма сведения за жертви. Касетъчните бомби са забранени по силата на международен договор, подписан от 116 страни през 2008 година. Той обаче не е подписан от Саудитска Арабия.

Според неправителствената организация Human Rights Watch  ВВС на арабската коалиция са използвали в Йемен касетъчни бомби CBU-105 с лазерно насочване, произведени в САЩ.

Саудитска Арабия е изстреляла снарядите в провинция Саада, по данни на организацията, която разполага и със снимки и видеоматериали.

Бунтовниците призоваха да се сложи край на въздушните нападения.

Повече от 1200 души са били убити, а над 300 000 са напуснали домовете си през последните шест седмици в резултат на военния конфликт. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кек

    2 0 Отговор
    Опа, я какво правят на САЩ партнерите...
    Нещо санкции, нещо?
  • 2 пенко

    0 0 Отговор
    както американците така и саудитците може да бъдат унищожавани с антракс ,бинарни оръжия и много други !!! антракс в климатика на моловете !!! мая в тоалетните и канализацията ... да.да хлебна мая в кенефите -особенно в сауд !!!

    Коментиран от #3

  • 3 айс ти

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пенко":

    Ми давай,кво чакаш. Или само си търкаш клавиатурата.Записвай се доброволец и отивай да се биеш с империализЪма.