11 Май, 2015 12:11 5 903 26

Руски войници се отказват от Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • военни-
  • войници

Военнослужещи, които наскоро са се отказали от служба, за да не служат в Украйна споделят пред Ройтерс своя опит

Руски войници се отказват от Украйна - 1
Снимка АП/БТА

Някои руски войници напускат армията заради конфликта в Украйна. Това заявиха войници и активисти за човешки права пред Ройтерс. Техните действия поставят под въпрос продължаващите твърденията на Кремъл, че никакви руски войници не са били изпращани в Украйна, и че всички руснаци, които се бият редом с бунтовници там, са доброволци.

Доказателства, че руснаците се бият в Украйна - оборудването на руската армия намерено в страната, свидетелски показания от семейства на войници и от украинци - има в изобилие. Сътрудници на Борис Немцов, виден критик на Кремъл убит през февруари, скоро ще публикуват доклад, който ще съдържа нови доказателства за руското военно присъствие в Украйна.

До момента, обаче е било изключително трудно да се намерят руски войници, които са се борили в Украйна и са готови да говорят. Още по-трудно е било да се намерят войници, които са напуснали армията. Петима военнослужещи, които наскоро са се отказали, включително двама, които са заявили, че са напуснали, за да не служат в Украйна, споделят пред Ройтерс своя опит.

Една от петимата, заявява, че е бил изпратен на учения в южната част на Русия миналата година, но в крайна сметка отишъл в Украйна с брониран конвой.

"След като пресякохме границата, подполковникът каза, че можем да бъдем изпратени в затвора, ако не изпълним разпореждания. Някои войници отказаха да останат там", разказва войникът, пожелал анонимност, тъй като се страхува от репресии.

Той каза, че познава двама войници, които отказали да останат. "Те бяха отведени някъде. Подполковникът каза, че срещу тях са заведени наказателни дела, но в действителност са били пратени у дома. Те просто се отказаха."

Президентът на Русия Владимир Путин неколкократно отричаше, че Москва е изпратила военни сили, които да помагат на бунтовниците в източната част на Украйна, където сблъсъците и жертвите продължават, независимо от прекратяването на огъня през февруари. Говорителят на Путин иронизира подобни твърдения от страна на НАТО, западните правителства и Киев. Властите твърдят, че всички руски войници, борещи се в Украйна са "доброволци", които помагат на бунтовниците по собствена свободна воля.

Бившите руските войници, които разговаряха с Ройтерс, както и активистите за човешки права заявяват, че някои войници са се страхували да бъдат изпратени в Украйна, са били притискани да отидат или са били недоволни от начина, по които са се отнасяли с тях след като са били там. Бившият войник, разговарял с Ройтерс заяви, че не би отишъл в Украйна доброволно. "Не, за какво? Това не е нашата война. Ако нашите войски бяха официално там би било по-различно."

Мъжът бил изпратен да се бие в Украйна миналото лято и се завърнал в Русия през септември, когато се състояха първите мирни преговори.

"(Обратно в Русия) бяхме събрани и ни казаха, че всички ще получат дневни надбавки и екстри за службата си както и медали", каза той. Но въпреки това не са получили това, което очаквали.

Финансово насърчаване

В Русия, всички мъже на възраст между 18 и 27 трябва да служат 12 месеца в армията. По закон, тези наборници не могат да бъдат изпращани в чужбина. Но според активисти за правата на човека, на наборниците са били обещавани финансови стимули ако подпишат договори, които ги правят професионални войници. Длъжностни лица пък разкриха, че след това тези войници са били притискани да отидат в Украйна.

Сергей Кривенко, ръководител на група за човешки права, наречена "Граждани. Армия. Права" и член на Съвета за правата на човека, създаден от Кремъл, се занимава с правата на войниците от началото на 2000 г. Той каза, че военните командири се опитват да намерят повече хора, които да отидат в Украйна доброволно ", но те са "доброволци" в кавички, защото върху тях се прилага груб натиск."

Условия на терен

Друг войник, разказва пред информационната агенция, че той и неговата част нямали отличителни знаци.

"Карахме там без отличителни знаци. Свалихме всички нашивки и значки. Казаха ни, че не се нуждаем от тях в полеви условия."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 1 Отговор
    Глупава уйдурма. Със същата убеденост петима руски войници могат да заявят - "Напускам руската армия за да не служа в Уганда!"
    Не че някой ги е карал да служат или ще ги кара, но, ... просто ей така, за по-сигурно да напуснат.
  • 2 раптор

    0 3 Отговор
    Уверен съм, че повечето от тези "войници" са хомосексуалисти! :) Няма проблеми! Да си тръгвам! На Русия не и трябват войници, които лапат дулото!

    Коментиран от #7

  • 3 do mediator 37 и раптов

    3 2 Отговор
    Вие тъпи ли сте????? Очевидно е, че в Украйна има руски войници и че те предизвикаха конфликта.
  • 4 Бахур

    2 0 Отговор
    Не са тъпи. Даже са много добре обучени чугунени тролове. Докато са живи не биха признали тези ФАКТИ.
  • 5 раптор

    1 3 Отговор
    Какви факти бе специалисти? Военния говорител на сащ, признава, че има данни за наличието на руски войски, получени от социалните мрежи, а не от разузнаването... За какво говорим? И Майдан не е предизвикан от руски войници по принцип... А най-важното - на вас не ви влиза в работата! Украйна е държава съставена от престъпници и анархисти! Кочината им е в кръвта, а нормалните хора не искат да се асоциират с това!
  • 6 Бахур

    3 1 Отговор
    Познах го. Сдандартен руски трол, който се "информира" ежедневно със заразена информация от хибридни сайтове - anonybulgaria, alterinformation, svobodnoslovo, алфа тв и преразказва пренабита информация.
  • 7 Газета Правда

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "раптор":

    Уверен той бил..) От къде идва твоята увереност, да не си спал с тях ??
  • 8 Петър Иванов

    0 0 Отговор
    До Милена Трачева - ако Левски беше с ботуши и Ботев с каска това е вашата статия. За какво ми пееш троле.
  • 9 сссс

    1 2 Отговор
    пак нелепости ... руснаци с руска кръв в украйнската армия веее... живеят в украйна поне 70 % руснаци и са си живяли там и са служили там ..да не ги е пратил путин ..
    Путин точно си го премести от единия крачол в другия
  • 10 dulo

    1 1 Отговор
    тъпотии бол,кой да бъде там ако не са руснаци,сигурно нато.
  • 11 Иван

    2 2 Отговор
    Щели да покажат, щели да разкажат, били чули, ... Нито едно име, нито един цитиран номер на поделение, специалност. Пълна манипулация... Намерете един да се яви с военната си книжка и името си. И последно: единични войници не се пращат никъде ( освен Рамбо, Чък Норис, Шварценегер ). Пращат се цели роти, които могат да изпълнят някаква забележима военна задача.
  • 12 simonm

    0 2 Отговор
    Ако дивите азйадски орди който Путин изпрати в Украйна са Рускй войници ,горката Русйя
  • 13 ддддд

    2 1 Отговор
    щом до такива нелепи удорми стигна американската поропаганда явно мноо губят по точки ..няма кво друго да измислят
    хахаха жалк акартинка тва по скоро за виц става никой здравомислещ няма да го вземе на сериозно дори и за предположение
  • 14 Черен Балтиморски брикет

    1 1 Отговор
    "Някои руски войници напускат армията заради конфликта в Украйна."
    А всички негри обаче искат да напуснат Балтимор. WTF nigga ?
  • 15 Okela

    1 0 Отговор
    Какво? Обещали им надбавки и медали и после не им ги дали? Не е за вярване! Всички знаят че руснаците са честни и спаведливи и си държат на приказките. Особено на празните.
  • 16 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    тва че има руски редовни части в украйна и че руските служби са в основата на конфликта не е новина за никого извън руската федерация.за това има санкции срещу русия подкрепени от белите държави.
    за тролчетата тук една проста сметка ,донбас е с големината и населението на македония и воюва с територия и население адекватни на българия,сърбия,гърция и румъния взети заедно.та простия въпрос възможно ли е македония да победи българия,сърбия ,гърция и румъния взети заедно ,ако македония не произвежда нищо ,няма оръжейна промишленост и има съвсем млада държавна структура и не е подкрепяна военно от никого?
  • 17 Киро

    0 2 Отговор
    Ауууу, как се разсъскаха 4-те трола, направо живо месо им късат, като кажат истината - а именно, че руската армия е завзела Донбас и се бие там!

    Съскайте, съскайте, че да не спрат копейките от посолството!

    Коментиран от #18

  • 18 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    Специалиста по турската армия, нали видя руски военни части какво направиха в Крим? А сега си представи ако джудже Путьо искаше легално да вкара в Украйна руски военни. Имаш ли въображение /освен осакатен интелект/? В Украйна вече има американски "инструктори", френски военни и т.н.-справка любимата на някои "Ю туба". В същата тази "Ю туба" има един мач по ръгби, между отборите на Полша и Украйна, а сега я намери и виж какви транспиранти са опънали поляците-"украинците да им върнат гр. Лвов". що не вземеш да се "специализираш" в нещо друго? Примерно да станеш специалист оператор на биологични единици-овце? И да си тролиш на воля...
  • 19 ярослав станчев

    4 0 Отговор
    Поредната партенка на продажните медии.Имало войници,които са се отказали от служба,ама имена нямат,от кое поделение не се знае,наборни ли са,кадроваци ли са,никой не казва.И как точно ще се откажат от служба в армията?Просто си тръгва и готово.Това значи,че е дезертьор,а дезертьорството във всички армии се наказва.Кой ще прати насила наборен войник в точка на конфликт,при положение,че се следи всякакво придвижване на военни колони,части,машини?Кой ненормален ще прати наборна войска в конфликтна зона,където всичко се следи от спътници,самолети,радари?Ако руснаците искат да пратят някоя военна част да подпомага ДНР и ЛНР ще пратят такива бойци,които никога,никой няма да разбере,че са били там и че са се били там.Никой няма да прати редови бойци,без нужното обучение и подготовка за военни действия в подобна обстановка.Ще изпратят специални части,диверсионни групи,а такива войници никой,никога няма да може да ги интервюира,никога няма да си признаят каквото и да било пред журналисти.
    Толкова ли сте елементарни,че се хващате на поредната пропагандна партенка???
  • 20 Киро

    0 3 Отговор
    Еее, много ясно, като се извадят фактите - не било вярно, партенка било, не била руската армия, п...ли от руската армия били, медиите продажни били и така нататък и така нататък...

    Типично по комуняшки - казват на черното - бяло и се пеняват, ако не им се вържеш на глупостите!

    Сто процента съм сигурен, че и в реалния живот сте същите комплексирани , сдъвкани и изплюти от живота, търсещи поле за изява там, където сте анонимни и никой няма да ви се смее!

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    "където сте анонимни и никой няма да ви се смее!" Отворко, излез от анонимност да те видим що за стока си.
  • 22 Киро

    0 3 Отговор
    Първо, аз съм си застанал с името, не като тебе - анонимен!

    Второ - кои сте ВИЕ бе, от чието име говориш? Ти и останалите 3 трола тук ли?

    Няма нужда да ми се предсатвяш, анонимка, имаш психика на комплексар, нищо непостигнал в живота и знаещ, че нищо няма и да постигне, затова си кисел винаги и плюеш по някой, но истинската причина за твоят неуспех си самия ти!
    Не търси американски заговори, хората се оправят и живеят добре, пътуват, работят по света, наслаждават се на живота, само такива като тебе седят и съскат по цял ден срещу успелите и лелеят за отминали времена, които никога няма да се върнат, съжалявам ви теб и себеподобните ти!

    Коментиран от #24

  • 23 ярослав станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Кои факти бе Киро?Тези факти ли???
    Той каза, че познава двама войници, които отказали да останат. "Те бяха отведени някъде. Подполковникът каза, че срещу тях са заведени наказателни дела, но в действителност са били пратени у дома. Те просто се отказаха."
    Кой е той?Кои са двамата войници,които са се отказали?Кой е подполковникът,който е казал...???Как така просто са се отказали?
    Ти в казарма ходил ли си,Киро?На пост стоял ли си?Имаш ли представа какво ще стане с теб ако "просто се откажеш",захвърлиш автомата и си тръгнеш за в къщи???Това да не ти концерт по желание,а?
    Ако наистина има руски войници в Донбас,никога няма да прочетеш статия за тях и то дадена за Ройтерс.А ако наистина са няколко хиляди руски войници,добре обучени,тежко въоръжени,с бронирана съвременна техника и с подкрепа от Русия,както твърдите няколко папагали тук,нали ти е ясно,че тази война щеше да е свършила още преди да е започнала.Щеше да стане нещо подобно на Крим.10-12 часа и Киев е руски.Никой нямаше да разбере,как и кога е станало,просто щеше да е свършен факт.
    Очевидно е,че статията е провокативно-пропагандна партенка.Някой казал,че познава един дето казал на Ройтерс,че имало някъде,някой дето се отказал.
  • 24 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Киро":

    "Първо, аз съм си застанал с името...", кой от нас двамата е по-голям анонимник, ще ти обясня. Името, прочете ли си какво си написал в темата за именния ти ден? "Аз празнувам на 24-ти", това добре, няма лошо, просто на 11-ти е по "стар стил", някак си по "черковно-славянски му", а 24-ти е някак си по "комунистически му". Воля е на именниците да изберат деня, а някои го празнуват и дважди /нарочно използУвам старобългарски/. Живи и здрави. Значи едно не си наясно с произхода на името си, в темата за именния ти ден съм ти го обяснил, като за по-прост. Както по едно време в матурите-"Кирил и Методи и неговия брат", първо те не са написали кирилицата а глаголицата, и не а българи. Поне докато ти не им искараш ДНК-то. Както и да е. Видях ти и умствения багаж за турската армия, дадох ти линк от турски източници, там поне цифрите са на "български", опа, грешка, на арабски, та дори и на индийски. На теб дори това не ти е ясно. В друга тема ми обясняваш за хората с милиарди, евала, жив и здрав да си. Само дето не ми е ясно, що си тролиш тука, ами не си трошиш парите някъде из Карибите. Колко пари имам аз друг въпрос, не съм богат,бизнеса ми е позволил на моите деца да имат образование, личен автомобил и всеки с апартамента си. Жив и здрав да си да имаш десет пъти по толкова-пари, за акъла не става, не се налива с фуния. Изразните ти средства-пе*али, комунисти и т.н. обуславят ограниченият ти мироглед. Но това е за твоя сметка, бъди щастлив в невежеството си...
  • 25 Монго

    2 0 Отговор
    Имам и една правописна грешка, открий я Кире и бъди щастлив.
  • 26 ИНОКИО

    0 0 Отговор
    "някои руски войници напускат армията" - звучи много аматьорско.
    "камина спря на моста".

    И В ДВЕТЕ ИЗРЕЧЕНИЯ ИМА ЛИПСА НА ПРАВДОПОДОБНОСТ.

    И ДВТА ПРИМЕРА СА В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ВОСННИЯТ УСТАВ И С ПРАВИНИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА.

    ПОСТНО.

    КАКТО CNN -"MASTURBATING ROOM" WITH VOLF BLITCER.
    Mr. Jurkinson!

    За всички от тях ФРОМ БАРАМ ОФ МАЙ ХАРТ - Яж Ми Х.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания