Last news in Fakti

12 Май, 2015 11:07 2 020 2

Трус от 7.4 по Рихтер удари Непал

  • непал-
  • трус-
  • рихтер

Това се случва само седмици след земетресението от 7.8 по Рихтер, което уби 8000 души в страната

Трус от 7.4 по Рихтер удари Непал - 1
Снимка: БТА/Xinhua


Земетресение с магнитуд от 7.4 по скалата на Рихтер разтърси Непал, съобщи Би Би Си.

Трусът е бил засечен в региона на града Намче Базар, намиращ се в околностите на връх Еверест. Той се случва само 18 дни  след разрушителното земетресение от 7.8 по скалата на Рихтер, който уби 8000 души  отново в Непал.

Земетресението се е усетило още в столицата на Индия – Делхи и в столицата на Бангладеш – Дака.  Според данни на Американската геологическа служба новият трус е бил с магнитуд от 7.4 по скалата на Рихтер. 

Силни трусове бяха усетени и в столицата на Непал – Катманду, която вече е сериозно разрушена от бедствието на 25-ти април. Ройтерс съобщава, че жителите на столицата са напуснали домовете си веднага щом усетили труса. Местните търговци са затворили магазините си. Все още няма информации за щети по сградите.

„Този трус беше наистина голям.“, заяви Паркаш Шилмакар , който е собственик на магазин в Катманду.

Епицентърът на труса е много близо до базовия лагер на Еверест, където 18 души загинаха на 25-ти април. 

Първоначалните информации за труса сочиха, че загиналите са 4. Сега Ройтерс съобщава, че броят на жертвите след труса  е достигнал 9, а ранените са 300. Според последна информация на Би Би Си броят на загиналите вече е достигнал 16, а на ранените 846. Спасителни хеликоптери са били изпратени към региона, намиращ се на североизток от столицата Катманду, за който се смята, че е бил най-засегнат от труса.

Fox News съобщава, че от Министерството на вътрешните работи на Непал са съобщили, че броят на загиналите вече е 36, а на ранените 1117. 

Според „Лос Анджелис Таймс“ броят на жертвите вече е достигнал 42. Поне четири от тях са от град Чаутара. 90% от сградите в населеното място бяха повредени след земетресението на 25-ти април.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оферта

    1 0 Отговор
    Сега Еверест е паднал с още 1-2 санта.
    Накрая, ще стане колко оният ми... ай стига с тоя НАРП
  • 2 абудали

    0 0 Отговор
    Не бе - не ие било трус, а просто Митко Пиштовата е скачал на въже в жакузито.