Last news in Fakti

16 Май, 2015 16:11 2 089 8

Кавала отказа да открие паметник за избитите от нацистите евреи

  • гърция-
  • антисемитизъм-
  • кавала-
  • евреи

По времето на Втората световна война 1484 местни евреи намират смъртта си в нацистките лагери на смъртта

Кавала отказа да открие паметник за избитите от нацистите евреи - 1
Снимка: АП/БТА

Кметът на северния гръцки град Кавала Димитра Цанака беше подложена на критика след като реши да спре откриването на мемориал за Холокоста. Формалната причина за решението й послужи наличието на Звездата на Давид, уточняват местни медии.

Решението на кмета Димитра Цанака беше подкрепено от голяма част от градския съвет. Главният секретар на образователното министерство Йоргос Калацис заяви, че Кавала рискува да си спечели тъжната слава на първия град в Гърция разрушил паметник, издигнат в памет на неговите жители.

Организацията на евреите в Гърция определи решението като неприемливо, неморално и обидно. Влиятелни в САЩ еврейски организации също разкритикуваха решението на властите в Кавала.

Кметът на Кавала заяви, че паметникът ще бъде открит едва след премахването на звездата на Давид и други, свързани с държавата Израел.

По времето на Втората световна война 1484 местни евреи намират смъртта си в нацистките лагери на смъртта.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оноден маркет

    1 0 Отговор
    Бедна ми е фантазията какво ще им се случи сега на кмета и общинските съветници в град Кавала. Никой няма топки да се опълчи на евреите след ВСВ - НИКОЙ! Това е все едно някой да откаже разрешително за строеж на ТИМ във Варна...

    Коментиран от #6

  • 2 ссс

    1 0 Отговор
    haha da to4no
  • 3 mediator37

    1 0 Отговор
    Имам тънкото усещане, че освен че няма да открият паметника, гърците няма да си върнат борчовете на еврейските банки. С което ще донатъпчат бозукито в алчния еврейски задник.
  • 4 танашиба танахака

    1 0 Отговор
    браво на кмета
  • 5 ккк

    2 0 Отговор
    Знаете ли разликата между еврейн и грък?И двамата ще ти продадат майка си,но гръка няма да ти я достави.
  • 6 Факира

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "оноден маркет":

    Ако беше така, то досега да бяха ликвидирали първо Сидераста, дето ви пълни главите с глупости !!!
  • 7 onq s konq

    1 1 Отговор
    И пак повтарям-който плаща,той поръчва муэиката!Эащото банковите эадължения/ и парични очаквания/ на Гърция не са към Щатите,а КЪМ ГЕРМАНИЯ!
  • 8 кроко

    0 0 Отговор
    Ай с....р с тия еврей! Срещу толкова други народи е упражнен геноцид преди и след Втората Световна Война, ама само за евреите слушаме. Голяма работа!
Новини по държави: