9 Юни, 2015 12:29 2 864 1

Рожава – Сирийският Кюрдистан

  • сирия-
  • кюрдистан-
  • кюрди-
  • автономия-
  • йоджалан

И сега действа един вид кабинет, но той не е сформиран от парламентарно общество, а в резултат на компромис между различни партии и движения в автономията

Създава се впечатление, че част от европейските и северноамериканските леви игнорират процесите, които днес стават в Кюрдистан, защото идеолог на тези процеси се явява Абдула Йоджалан, коментира интернет списанието Liva.com.

Йоджалан, лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК), започна борбата за правата на кюрдите от позициите на сталинско - маоистската идеология.

Кое може да бъде страшно за съвременните рафинирани леви от Запада? Либерализмът за тях не е така страшен.

През 1999 г. Йоджалан беше арестува. Остров Имралъ, разположен на 65 км. от Истанбул, е специален затвор за враг N1 на турската държава. Там лидерът на ПКК преразглежда своите идеи под влиянието на прочетените в килията книги.

Така се ражда новата програма за действия, известна като „демократичен конфедарализъм“.

За кюрдите, които нямат държава от векове тази програма е преломна.

В нея Йоджалан предлага отказ от въоръжена борба за създаване на собствена държава. В замяна се дава повелята да се изграждат автономии, управлявани от местни съвети, в други държави.

Националната държава е капиталистически елемент. Създаването на още една, две или три национални държави няма да сломи капитализма, но ще го укрепи.

Това го показа Иракски Кюрдистан – фактически независима кюрдска държава на територията на Ирак.

Йоджалан е съвършено прав. В Иракски Кюрдистан властта на арабите, беше сменена от тази на кюрдските кланове. Проблемите, които бяха при арабската власт, обаче останаха: корупция, авторитаризъм, нечестни избори.

Автономията Рожава се образува в райони от Северна Сирия, където компактно живеят кюрди. Там от доста дълго време се намират и базите за подкрепа на ПКК. Там имаше самоуправление на местните кюрдски общини, въпреки че системите за държавна сигурност в Сирия преследваше тези, които участваха в това самоуправление. Когато в Сирия започна гражданската война местните кюрди се договориха с Дамаск, че те ще поемат властовите и военните функции в района.

Управлението беше легализирано чрез органите

за самоуправление, основани на принципа на съветите. Военната сила беше представена чрез опълчението YPG и YPJ, организирани от поддръжницте на ПКК.

По-късно към кюрдите се присъединиха някои арабски племена и ассирийски общини. В началото на 2014 г. беше провъгласена автономията Рожава в състава на Сирия, въпреки че и до днес официален Дамаск продължава да не я признава.

През март 2015 г. в най-големия от три кантона на автономията – Джазира, се проведоха избори за съвети на общинско ниво.

След два-три месеца се планират да се проведе гласуване за парламент на автономията. От този парламент ще бъде сформирано правителство, което ще представлява автономията пред сирийските власти и на международно ниво.

Вътре в автономията правителството няма да има власт. Неговата основна функция се свежда до връзки с чуждестранни капиталистически институти, за да не пречат на функционирането на съветската власт вътре в Рожава.

И сега действа един вид кабинет, но той не е сформиран от парламентарно общество, а в резултат на компромис между различни партии и движения в автономията.

Рожава се дели на три кантона.

Всеки от тях има свои изпълнителни и законодателни съвети. Те реално осъществяват управлението на кантоните.

Те събират данъци ( съществува мит, че в Рожава не се събират дануци, но те са много ниски от средностатистическото ниво и Европа. Съветите управляват образованието, медицината, формират бюджетите и ръководят военните формирования и полицейските сили (асаиш).

Съветите от градско равнище ( градове, райони от големите градове и селските райони) решават въпроси на свое равнище, но те нямат бюджет.

Те искат финансиране от съвета на кантона.

Паралелно на градско равнище действат малагала – народен дом (от кюрдски език). Органът се избира от местните общини и няма ограничение в съпредседателите. Задължително условие е включването на жени, които трябва да бъдат равен брой на този на мъжете.

Малагала изпълнява основно ролята на съд.

Особено важно е присъствието на жените в обществения живот. Опълчението YPJ е чисто женско, а YPG е смесено. Основна слабост е лошото въоръжение и липсата на тежка техника. Западът въоръжава основно силите на Иракски Кюрдистан.

Икономически Рожава е самодостатъчна.

Най-добре е ситуацията в кантона Джазира благодарение на петролните находища. В другите кантони Африн и Кобани се разчитат на селското стопанство и дребния бизнес. Проблем пред кюрдската автономия е политиката на Турция за стриктен контрол над границата, което пречи на вноса на стоки и услуги.

Рожава формално е лоялна на Башар Асад, но неофициално кюрдите са противници на сирийския президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 0 Отговор
    Не виждам нищо лошо в тази форма на управление - в Швейцария е нещо подобно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания