Last news in Fakti

24 Юли, 2015 07:45 7 278 1

Тайните кодове на британските банкноти

  • банкноти-
  • код-
  • тайна-
  • пари-
  • защита-
  • кръгове-
  • лири-
  • паунд-
  • евро-
  • британски-
  • банкнота-
  • схема-
  • eurion constellation

Погледнете отблизо банкнотите в портмонето си

Тайните кодове на британските банкноти - 1
Снимка: БТА/ AP

Колко често гледате парите в портмонето си? Погледнете отблизо – те са криптирани със скрити схеми/шаблони, предназначени да предотвратят измами и фалшификация. Би Би Си направи изследване какво се крие зад символите на британския паунд.

В началото на хилядолетието чисто нов цветен ксерокс пристигна в индустриалните лаборатории на Кеймбридж, разказва изданието. Новоизлюпеният уред бързо стана известен, включително и на компютърния специалист Маркус Кун, по това време докторант. Не минава много време и той решава да тества възможностите му – насочва се веднага към банкнотите.

„Бяхме студенти”, споделя той през смях. „Направо се насочихме към банкнотите” (Не опитвайте това у дома си, защото е незаконно).

Кун поставя банкнота от 20 паунда за сканиране. Затваря капака, натиска бутона и чака. Ксероксът забръмчава. Това, което излиза от него обаче, не е банкнота. Появява се съобщение, преведено на много езици, гласящо следното – „копирането на банкноти е незаконно”.

Това действително е изненадващо. Откъде машината знае какво е „помолена” да разпечата? „Евробанкнотите точно бяха излезли”, разказва Кун. „Имах банкнота от €10. Загледах се в нея и забелязах, че има особено характерна схема от малки кръгчета. След обстоен преглед видях, че съзвездието се повтаря”, споделя компютърният спец.

Кун отново поглежда към банкнотата от 20 паунда. Схемата е там, но на лицевата страна на банкнотата и е скрита в мотив от музикални ноти – кръгчетата са отпечатани като „глави” на музикалните ноти. Това означава, че повтарящият се модел от пет кръгчета е както на евробанкнотите, така и на британските лири. Скоро след това става ясно, че и други световни валути са отпечатани по тази схема. Но как така ксероксът разпознава опита за фалшификация и схемата с кръговете, след като банкнотите на различните валути не съвпадат по цвят?

Маркус Кун започва собствено разследване. Първо върху чисто бял лист рисува кръговете от матрицата и поставя листа за копиране в машината. Тя отпечатва без никакъв проблем. Но когато Кун оцветява кръговете, отново се появява съобщение – незаконно! По всичко изглежда, че има кръгова схема, която е необходимо да бъде представена в цветови канал, а не черно-бял такъв. Кун кръщава схемата EURion Constellation (Еврионово съзвездие) – на астрономическото съзвездие Орион, на което приличат кръговете на банкнотите.

Въпреки че Кун е на мнение, че цветовете са разковничето на кода, други смятат, че ксероксите търсят и специфични разстояния между петте кръга. Остават загадка точните средства, чрез които копирните машини и скенери разпознават схемата. Една улика обаче идва от документ, публикуван от банка в Махаращра (Индия). Според него съществува механизъм за откриване и засичане на кръговете в цветове, различни от тези, които вижда невъоръженото човешко око.

„Подчертаната част на банкнотата ще прояви различен цвят при ксерокопиране от истинската банкнота”, гласи документът. Трудно е да се получи официално потвърждение за това как работи „съзвездието". Никой – от банковите служители до производителите на оборудване – не иска да говори за това. Английската банка никога не е коментирала съществуването на т.нар. EURion Constellation. В интерес на банката е фалшифицирането на банкноти да е възможно най-трудно. Хората ще загубят вяра в парите, които използват.

Някои банки интегрират кръговете от съзвездието към останалата част на дизайна на банкнотата. Смята се, че японската компания за електроника Omron Corporation е създала схемата от кръгове и алгоритъма за откриване.

Стив Кейси – маркетинг директор на компания, произвеждаща материала за отпечатване на банкноти – споделя: „Кръговете са известни и като „понички” в индустрията. Те са едни от първите защитни елементи, разработени за банкноти в ерата на технологиите”.

Попитани дали копирните машини на Xerox са проектирани да разпознават кръговете на банкнотите, от компанията отговарят: „Xerox, с други подобни фирми, обсъжда и се съветва със световните банки (спазвайки и международните закони) относно оценка на заплахите за фалшификация и насърчаване използването на технологии, борещи се с нея”.

Дори да се разбере всичко за EURion Constellation, обаче, има и друга част от пъзела, която трябва да се реши. Съществуват и други скрити кодове по банкнотите. По тях има и символи от т.нар. „ниво 3”, които не са известни. Съществуват и кодове, които могат да повлияят на софтуер като програмата Adobe Photoshop, която редактира изображения. Според Стивън Мърдок – бивш ученик на Кун – програмите за редактиране на изображения откриват неща, различни от EURion Constellation – цифрови водни знаци, невидими за хората. Digimarc държи патента за този метод. Компанията разполага и с други патенти в тази сфера, един от които може да даде информация дали човек е обработвал снимки с банкноти на компютъра си.

Не е известно дали масово разпространените софтуерни програми разполагат с тази технология. От Digimarc също отказват коментар по въпроса.

„Дали някога ще спрем фалшифицирането? Най-вероятно не. Но ние работим в посока намаляването му и мога да кажа, че има резултати”, споделя Пиер Лаприс, директор на Група по защита от фалшификация към Европейската централна банка.

„Централната банка не иска да има стотици фалшификатори. Тя не иска хората да могат да копират банкноти от своите машини. Това би било трудно за проследяване”, споделя Стив Кейси.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Я ... и на столевката има нули и Алеко ги гледа !!!
Новини по държави: