Last news in Fakti

6 Август, 2015 15:31 954 3

Киргизстан стана петият член на Евразийския икономически съюз

  • кригизстан-
  • член-
  • евразийския икономически съюз

Договорът за присъединява действа от днес

Киргизстан стана петият член на Евразийския икономически съюз - 1
Снимка: AP/БТА

Киргизстан стана петият член на оглавявания от Русия Евразийския икономически съюз, съобщи  ТАСС.

В официално изявление на организацията се съобщава, че от днес влиза в сила договора, с който страната става пълноправен член на ЕАИС. До този момент в съюза членуват Русия, Армения, Казахстан и Беларус.

Въпреки договора обаче, към момента в Киргизстан говорят с повишено внимание за отварянето на митническите граници на републиката с другите страни-членки. Първоначално церемонията за премахването на митническите пунктове бе планирана за днешния ден, но заради забавяне тя бе официално преместена.

Според властите в Бишкек митническите пунктове ще бъдат отворени в рамките на няколко дни. Според източници на ТАСС местното правителство ще уреди всички формалности и митническите граници ще бъдат открити не по-рано от 11 или 12-ти август.

Договорът по присъединяването бе подписан на 23-ти декември 2014 г., а протоколите, явяващи се неразделна част от договора на 8-ми май 2015 г. Страната трябваше да изчака с присъединяването си, докато всички членки на съюза ратифицират договора.

Евразийският икономически съюз стартира съществуването си в началото на 2015 г., въз основа на Митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус. Скоро след това и Армения се присъедини към организацията. Блокът гарантира свободното движение на стоки, услуги, капитали и работна ръка в рамките на своите граници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    американските тролове бесни хахахахаха
  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    руските трололизачи бесни хахахахаха
  • 3 ссс

    0 0 Отговор
    американските тролове бесни хахахахаха