7 Февруари, 2014 12:47 1 043 1

Католическата църква за пръв път на съд за сексуално насилие

  • ватикана-
  • педофилия-
  • оон-
  • сексуално насилие-
  • полша

Първи случай на педофилия в католическата църква в Полша

Католическата църква за пръв път на съд за сексуално насилие - 1
Снимка Архив АП/БТА

Поляк, който е бил малтретиран като дете от свещеник съди местната Римокатолическа църква. Това е първото подобно гражданско дело в страната, съобщава Би Би Си.

Човекът, идентифициран само като 25-годишният Марчин К, настоява да му бъдат изплатени 47 500 евро за нанесени щети.

Свещеникът е бил осъден и сега излежава двугодишна присъда.

Марчин К, който е бил малтретиран от отец Збигнев Р между 1999 г. и 2001 г., започна случая си с подкрепата на Международната хелзинкска федерация за правата на човека.

"Това е първото гражданско дело срещу (полската) католическа църква", заяви представителя на федерацията Адам Бондар, цитиран от АФП.

"Освен това никога не е имало случай, в който жертвата съди не само извършителя, но и църквата като институция", добави той.

Марчин К също така иска печатно извинение в националната преса.

Ръководството на църква миналата година се извини на всички жертви, малтретирани като деца, но настоя, че няма да заплати обезщетения за престъпленията на отделни духовници.

Църквата продължава да твърди, че не е правно отговорна за поведението на осъдения свещеник, заявявайки, че той е оперирал "независимо" в неговата енория.

Католическата църква все още има голямо влияние в Полша и до голяма степен е била пощадена от скандалите на сексуални престъпления, които генерираха толкова много заглавия на Запад. Това обаче започва да се променя.

Миналата година, полският папски нунций в Доминиканската република, архиепископ Йозеф Весоловки, е обвинен в блудство с момчета.

65-годишният архиепископ, който след това бе върнат в Рим, е един от най-високопоставените длъжностни лица на Ватикана, разследван за предполагаема злоупотреба.

В сряда, ООН заяви, че Ватикана трябва "незабавно да отстрани" всички духовници, за които се знае или са заподозрени в сексуално посегателство над деца.

В своя доклад, Комисията на ООН за защита правата на децата осъди Светия престол, за приеманите от него политики, които допускат свещеници да злоупотребяват сексуално с хиляди деца. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    В цял свят религиозните институции са се превърнали в "гнезда" на педофилия и педе*астия. Така е и при католиците и при православните и при ходжите и мюфтиите. Ако "Ватикана трябва "незабавно да отстрани" всички духовници, за които се знае или са заподозрени в сексуално посегателство над деца.", няма да останат религиозни институции. Какво ни остава-жъ са върна към езичеството. Ооо Тангра, дарини с по-добър живот...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания