Last news in Fakti

30 Август, 2015 18:00 1 875 1

Асандж съветва Сноудън да иска политическо убежище в Русия

  • асандж-
  • сноудън

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж посъветва бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън да поиска политическо убежище в Русия.

"Той иска да отиде в Латинска Америка, но аз бих го посъветвал да пробва в Русия. В Латинска Америка лесно могат да го отвлекат или дори да го убият по заповед на ЦРУ," - казва Асандж в интервю за The Times.

Сноудън е в Москва от 23 юни 2013 година. През август същата година той получи временно убежище на територията на Русия, а през 2014 г. получи разрешение за пребиваване, валидно за срок от три години.

Сноудън е обвинен в шпионаж в САЩ. На американска територия го грозят до 30 години затвор. Сноудън предаде на журналисти редица секретни документи за дейността на американското разузнаване, по-специално относно провеждането на мащабно наблюдение на телефонните разговори и електронната кореспонденция на американски граждани и лидери на другите страни.

Асандж пък от 2012 г. пребивава в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е обвинен в изнасилване и сексуален тормоз. Той се опасява, че Швеция може да го екстрадира в САЩ, където го очаква съдебен процес за един от най-големите информационни течове в историята на страната: през 2010 г. на сайта WikiLeaks бяха публикувани поредица от военни и дипломатически документи за секретните дела на Съединените щати. За това Асандж е заплашен с доживотен затвор или дори със смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссссс

    0 0 Отговор
    това е американската ,,демокрация --кажеш ли нещо срещу корпорациите и власта

    и търсиш убежище в ,,лошата недемократична,, русия докато не са те ликвидирали башибузушките таини служби на ушатия негър