Last news in Fakti

19 Септември, 2015 11:57 830 0

Германският външен министър обсъди с турски представители кризата със Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • бежанци-
  • имигранти-
  • ес-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия

По време на срещите бе обсъдено и сътрудничество в областта на кризата с бежанците

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се срещна с турски официални представители на високо равнище, за да обсъдят начини за сътрудничество в областта на справянето с бежанската криза, пред която двете страни са изправени, съобщава сайтът todayszaman.com.

Преди посещението си в Анкара в петък, Щайнмайер публикува прессъобщение, в което определя Турция като "ключова страната" в справянето със сирийската бежанска криза както и за прекратяването на гражданската война в страната.

Щайнмайер проведе разговори с лидера на Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу. След това той бе приет от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турция е основната транзитна страна за бежанци, идващи от Близкия изток и Африка. Предимно сирийски бежанци, които планират да стигнат до Гърция по море през Измир и Мугла в Западна Турция, заради близостта им до гръцките острови. По суша бежанците се стремят да достигнат по-проспериращите страни от ЕС като Австрия и Германия, през Унгария, Хърватия и Словения. Пътуването на мигрантите обаче бе блокирано от унгарското правителство на границата миналата седмица и това принуди мигрантите да потърсят път към Хърватия и Словения.

Германия, която прие 256 000 бежанци през последните осем месеца, се подготвя да приюти общо 800 000 бежанци до края на тази година. Хърватия, най-новата страна, която се присъедини към ЕС, но все още не е част от Шенгенското пространство първоначално заяви, че няма да спре наплива от бежанци. Словения също е в режим на готовност да поеме хиляди мигранти.

Междувременно ЕС представи предложение за 1 милиард евро на Турция за разходите по приемането на 2 милиона бежанци. Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан заяви на пресконференция в четвъртък, че комисията иска да помогне на Турция с разходите по грижите за близо 2 милиона бежанци, които в момента се намират на нейна територия.

За да получи помощта Турция ще трябва да спазва указанията, заложени от ЕК, включително и профилиране на всички бежанци, които влизат в страната за лесна идентификация.

Говорейки на пресконференция в Модена, френският президент Франсоа Оланд заяви, че бежанците трябва да останат в Турция. Той призова ЕС да си сътрудничи с турското правителство за покриване на нуждите на бежанците. Според турските медии Ердоган и Оланд са провели телефонен разговор в петък и са се съгласили да поддържа контакти по отношение на проблема с бежанците, както и по други въпроси от регионален характер.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: