Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 23:52 970 1

ЕС моли Ердоган за помощ с бежанския наплив

  • ердоган-
  • турция-
  • ес-
  • бежанци-
  • мигранти

Според турския президент в ЕС са влезли само 250 000 бежанци

ЕС моли Ердоган за помощ с бежанския наплив - 1
Снимка АП/БТА

След като Европа бе залята от бежанска вълна от Сирия, с която явно не може да се справи, ЕС помоли за помощ Турция.

Преди Брюксел бе изключително критичен към репресиите на правителството върху медиите в страната. Турция редовно попадаше в световните класации за най-ниска свобода на медиите. Но сега ЕС иска да привлече президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, на своя страна в спирането на потока от мигранти в Европа, коментира телевизия Евронюз.

Ердоган също не се подвоуми да напомни на представителите на Европейската общност как Турция е поела своя дял хора, бягащи от конфликта в Сирия.

"В момента, ние имаме 2,5 милиона бежанци в страната ни, от които 300 000 дойдоха от Ирак и 2,2 милиона от Сирия. Похарчихме 7,8 милиарда долара, а получихме само 417 милиона от страна на международната общност", каза Ердоган пред репортери в Брюксел.

"Ние никого не изпратихме мигранти в други държави, никого не дискриминирахме по религиозен или национален признак. Ние изцяло изпълнихме своя хуманитарен дълг“, заяви турският президент.

"В цяла Европа в момента, има 250 000 бежанци и мигранти", каза той.

Въпреки това изчисленията на Европейсата комисия показват друго. Според цифрите само от началото на годината броят на бежанците в ЕС е надхвърлил 600 000 души.

"Европа трябва да управлява по-добре своите граници. Ние очакваме Турция да направи същото", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Ситуацията, в която стотици хиляди бягат към Европейския съюз от Турция трябва да бъде спряна."

Сътрудничество на Ердоган обаче си има цена. Той вероятно ще поиска ЕС да смекчи някои свои правила спрямо страната му. Те биха могли да включват облекчаване на ограниченията за пътуване на турски граждани в Европа и прибавянето на Турция в списъка на "сигурните страни".

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, заяви, че подкрепя подобни ходове. "Аз категорично смятам, че визовият проблем трябва да се движи напред и да се ускори разрешаването му", каза Юнкер. "Турция трябва да бъде включена в списъка на сигурните страни."

Но в крайна сметка, окончателното решение за това е за 28-те правителства, които съставляват Европейския съюз.

Това може да стане при предстоящата среща на върха на ЕС, предвидена да се проведе в Брюксел на 15 и 16 октомври.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Ето сега турския ислямист и неоосманец ще задържи "бежанци" и после ще почне да натиска европа да приеме турция в ЕС и ако я преимат турция ще стане доста важен фактор във взимането на решения.Трябваше да го свалят тоя изрод от власт ма ги фана шубето хората.Доста усилия хвърли,за да потуши бунтовете и да не го закача никой-абсолютен тоталитаризъм.Добре,че са ония от деарбекир забулените,иначе никой от модерните млади турци не го иска