Last news in Fakti

29 Октомври, 2015 15:32 608 0

В Молдова гласуваха вот на недоверие за правителството

  • молдова-
  • вот-
  • правителството

Той бе подкрепен от 65 депутати

В Молдова гласуваха вот на недоверие за правителството - 1
Снимка: БТА/AP

Парламентът на Молдова гласува вот на недоверие срещу проевропейското правителство на премиера Валери Стрелец, съобщи ТАСС.

Вотът на недоверие бе подкрепен от 65 депутата в 101-членния парламент. Гласуването бе иницирано от местните партии на комунистите и социалистите,които имат 45 депутата в парламента. Все пак вотът на недоверие бе подкрепен партията на демократите, която е една от трите партии от управляващата проевропейска коалиция. Представителите на Либералдремократическата партия и Либералната партия гласуваха с въздържал се.

Управляващата коалиция се разцепи след свалянето на имунитета на бившия премиер и лидер на либералдемократите – Влад Филат. Той е заподозрян в корупция и съучастничество в присвояването на $ 1 млрд. от банковата система на страната. Демократите предложиха стрелец да подаде оставка, но той отказа.

Решението дойде на фона на масови антиправителствени протести, които вече втори месец разтърсват столицата Кишинев. В четвъртък хиляди обсадиха сградата на парламента и поискаха оставките на президента и правителството, както и предсрочни избори. Те настояваха и за разследване на изчезването тези $ 1 млрд. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА