Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 11:33, обновена 20 Ноември, 2015 16:50 2 887 1

Заложническа криза, щурм и кръв в Мали

  • мали-
  • заложници-
  • атентат

Терористи държат десетки заложници в хотел в Бамако

Заложническа криза, щурм и кръв в Мали - 1
Снимка: АП/БТА

Силите за сигурност на Мали са започнали щурм на хотел „Радисън“ в столицата Бамако, където тази сутрин въоръжени нападатели взеха 170 заложници, съобщи Би Би Си.

Американски командоси ръководят щурма срещу хотела, уточнява Си Ен Ен. Според неофициална информация 10 терористи държат заложниците.

Терористи превзеха тази сутрин луксозния хотел „Радисън“ в столицата на Мали Бамако, предаде Фокс нюз. За заложници са взети около 170 души, голяма част от тях са чужденци. По неофициална информация има 9-ма загинали.

Полицията е отцепила района.

Нападението е станало рано сутринта. Нападателите са пристигнали с коли с дипломатически номера, съобщава РФИ.

Според свидетели отвътре се чува стрелба с автомати, предава Би Би Си. Според Le Monde убити са били поне трима от заложниците. Счита се, че атентатът е извършен от групировката „Ансар ал Дин“. Трима души са избягали от хотела, като се съобщава, че те са членове на екипаж от турските авиолинии. Според "Дейли Мейл" загиналите са 9-ма. 

Хотелът е бил домакин на голяма делегация на ООН, която работи по мирния процес в страната. Франция обяви, че 50 елитни единици от националната полиция са отлетели от Париж за Мали, за да помагат в операцията. В хотела са се намирали служители на „Air France”, 12 от които вече са избягали от сградата. Знае се още, че в хотела има 20 индийци и 1 китаец.

Според Conflict News освободени са вече поне 80 заложници. 30 от тях са били освободени след полицейския щурм в сградата, а останалите са успели да избягат преди това. Френският президент Франсоа Оланд вече обяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да освободи всички заложници.

Източник от службите за сигурност уведоми Ройтерс, че още в началото на обсадата терористите са пуснали на свобода някои от заложниците, които са можели да цитират Корана. Освободен заложник заяви, че е чул как терористите разговарят по между си на английски. Президентът на Мали вече прекъсна по спешност своята визита в Чад.

Малийското министерство на сигурността обяви, че трима от нападателите в хотела са били ликвидирани в рамките на продължаващата спасителна операция. 

 

 

По темата работи и Росен Стойчев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаха

    0 0 Отговор
    Дипломатическите номера на ислямска държава ли са???