Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 18:38 2 417 2

С 27 трупа приключи заложническата криза в Мали

  • мали-
  • заложническата криза-
  • хотел-
  • нападатели-
  • заложници-
  • бамако

Властите проследяват нападателите, които похитиха 170 души в петзвезден хотел в столицата Бамако

С 27 трупа приключи заложническата криза в Мали - 1
Снимка АП/БТА

Приключи заложническата криза в хотел „Радисън“ в столицата на Мали, Бамако, където екстремисти държаха в плен 170 души. Това съобщиха местните власти в официално изявление.

Нападателите на хотела вече не държат заложници, съобщиха властите в страната, цитирани от Би Би Си.

Първоначално бе съобщено, че в сградата са открити телата на 18 души, а двама войници са били ранени. Ройтерс обаче цитира миротворците от ООН, които са преброили 27 тела след атаката над хотела.

Към момента се знае, че белгийски държавен служител е сред загиналите при нападението. Тази информация се появи на официалния Туитър акаунт на белгийския парламент.

Джофри Дюдон е бил в Мали като лектор на семинар за обучение на държавни служители, според официално изявление в парламента.

След обявяването, че няма повече заложници в хотела в Бамако, новинарската агенция АФП цитира министъра по сигурността на Мали Салиф Траоре, който заяви, че силите за сигурност сега преследват нападателите.

Журналист, който се е намирал във фоайето на хотела по време на нападението разказа подробно пред Би Би Си, че заложниците са напуснали хотела. В райоа има засилено присъствие на силите за сигурност. Катерина Хойе е разговаряла със свидетели, които разказали, че нападателите открили огън във фоайето, преди да се отправят към стълбите. Тя добави, че много хора са били хванати в капан вътре в стаите си.

Очевидци заявиха, че нападателите са влезли в хотела, започнали да стрелят и да крещят "Бог е велик!" на арабски. 

В изявление Волфганг Нюман, главен изпълнителен директор на Rezidor, американската компания собственик на хотела каза: "Искам да изразя своята дълбока лична загриженост за всички гости и служители, засегнати от ужасните събития, които се случват днес в :Radisson Blu Hotel: в Мали. Аз говоря от името на цялата компания като поднасям нашето дълбоко съчувствие към семействата, колегите и приятелите на всички, които са се докоснали до днешните събития."

Президентството в Мали публикува в Туитър (на френски език) благодарности на силите за сигурност и приятелските страни за тяхната подкрепа в отговор на атаките.

Африканският съюз скърби заедно със семействата на жертвите в Мали, написа в Туитър Съветът за мир и сигурност на АС.

Хотелът е бил домакин на голяма делегация на ООН, която работи по мирния процес в страната. Франция обяви, че 50 елитни единици от националната полиция са отлетели от Париж за Мали, за да помагат в операцията. В хотела са се намирали служители на „Air France”, 12 от които вече са избягали от сградата. Знае се още, че в хотела има 20 индийци и 1 китаец.

Нападението стана рано сутринта. Въоръжени мъже взеха за заложници 170 души - 140 гости и 30 служители на хотела. Нападателите пристигнаха с коли с дипломатически номера, съобщава РФИ.

Отговорност за атаката пое групировка, клон на Ал Кайда. Ал Мурабитум“ - група, базирана в северната част на Мали и съставена предимно от представители на етноса туарег, както и араби, публикува съобщение в социалната мрежа Туитър, в което обяви, че е осъществила атаката на хотела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Marieta Marinova

    0 0 Отговор

    аз съм за интеграцията като добра европейка
    но сега не може живеят си на общности и не се интегрират
    като му дойде времето след 2000 години да
    за интеграция примерно на миещи мечки 100 000 години
    сега и да опитваме се случва това
    оръжията и бомбите не са си ги направили те
    ние сме им ги произвели и дали
    да си живеят и развиват отделно

    Коментиран от #2

  • 2 ислам

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Marieta Marinova":

    Може да си добра европейка , но си неграмотна.