21 Ноември, 2015 12:18 1 352 0

Мали обяви извънредно положение

  • мали-
  • заложническа криза-
  • заложници-
  • атентат

От понеделник, 23 ноември, се въвежда тридневен национален траур

Мали обяви извънредно положение - 1
Снимки АП/БТА

10-дневно извънредно положение е обявено в Мали след вчерашното нападение над хотел в столицата на страната Бамако, в което загинаха 27 души, пише Би Би Си.

В извънредна среща на кабинета на страната президентът Ибрахим Бубакар Кейта съобщи, че „правителството обяви състояние на извънредно положение над цялата страна за десет дни“.

Кейта обяви и тридневен траур, който ще започне в понеделник (23 ноември).

Предишни доклади казаха, че най-малко 27 души са загинали. Официален представител на ООН, пожелал анонимност, заяви, че 12 тела са били открити в мазето на хотела и още 15 на втория етаж.

Мали обяви извънредно положение

Сред загиналите в трагичните събития вчера са и двама екстремисти. Ал Кайда на Арабския полуостров и нейният филиал, организацията „Ал Мурабитун", поеха отговорност за нападението.

Президентът Кейта заяви, че Мали ще "направи всичко, за да изкорени тероризма" в страната.

Факти.бг припомня, че в петък предполагаеми ислямисти нахлуха въоръжени в петзвезден хотел в Бамако и взеха 170 души за заложници.

Повече от 130 гости и персонала на хотела бяха освободени, когато специалните сили на Мали, френските специални части и американски военнослужещи щурмуваха хотела "Радисън Блу".

Първата жертва, за която стана ясно още вчера, е белгийски правителствен служител, който е бил в Мали като лектор на семинар за обучение на държавни служител.

Сред загиналите са и трима китайски бизнесмени и една американска гражданка.

Руското външно министерство заяви, че в нападението над хотела са били убити и няколко руски граждани, без да уточнява броя им. Властите в руската Уляновска област по-късно заявиха, че шестима служители на местната авиокомпания "Волга-Днепър" са били убити при нападението.

Ппрезидентът на САЩ Барак Обама заяви, че атентатът е поредното напомняне за "бича на тероризма", който заплашва много народи. Китайският президент Си Дзинпин нарече нападението "жестоко и грубо", съобщава Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА