Last news in Fakti

12 Декември, 2015 08:50 2 472 6

Ирак и Турция на нож

  • ирак-
  • нож-
  • турция

Ирак изпрати писмо до Съвета за сигурност на ООН

Ирак и Турция на нож - 1
Снимка: БТА/AP

Ирак поиска от Съвета за сигурност на ООН да настоява за незабавно и безусловно изтегляна на всички турски войски от Северен Ирак, определяйки тяхното нахлуване на своя територия като „грубо нарушение на международното право“, съобщи „Ройтерс“.

„Ние призовахаме Съвета за сигурност да настоява за незабавното изтегляне на турските войски и да не нарушава иракския суверенитет отново“, заяви иракския посланик Мохамед Али Алхаким в писмо до американския посланик в ООН Аманда Пауър.

Писмото е изпратенo, след като иракският премиер Хайдер Ал Абади инструктира външното министерство да подаде официално оплакване в ООН.  Официално лице от Съвета за сигурност е заявило, че няма непосредствени планове за свикване на специална среща по повод писмото.

Турският президен Реджеп Ердоган вече заяви, че не смята да изтегля турските сили от лагера, намиращ се в близост до контролирания от Ислямска държава град Мосул.

Анкара твърди, че е изпратила своите военни в Сирия като част от международна мисия за обучение на иракските сили за борба с бойците на Ислямска държава. Те обучават кюрдските бойци пешмерга и иракски доброволци за офанзива към Мосул. От Ирак обаче твърдят, че не са давали съгласието си за тяхното присъствие на своя територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No fes

    1 0 Отговор
    Нагъл фес.Орева света,че уж му летели по границата за 5 секунди,а той танкове вкарал в чужда държава и не иска да се изтегля.
  • 2 No ganyo

    0 2 Отговор
    Ти пък се правиш на голям разбирач ли,бе нагъл DOMUZ.

    Коментиран от #3

  • 3 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "No ganyo":

    Що не си ходиш по турските форуми? А свинското си го запази за себе си.
  • 4 Бай хой

    1 2 Отговор
    Не разбрах коалицията на краварите ще се бори против идил или ще окупира чужди територии?

    Коментиран от #6

  • 5 Kcaniba

    0 2 Отговор
    Бой!!! Русия ще ги вмиряса всичките!!))))
  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Питай деса, то най умно го раздава от всички!