15 Декември, 2015 08:55 1 653 3

Саудитска Арабия сформира мюсюлманска коалиция срещу тероризма

  • саудитска арабия-
  • тероризма-
  • коалиция

Основната цел на съюза ще е борба с Ислямска държава

Саудитска Арабия сформира мюсюлманска коалиция срещу тероризма - 1
Снимка: БТА/AP

Саудитска Арабия сформира коалиция от 34 мюсюлмански държави в борбата с тероризма съобщи CBS News.

Съобщението бе направено от Саудитската информационна агенция. Според него фракцията се сформира, защото „с тероризма трябва да се води борба чрез всички средства и форми на сътрудничество“.

Алиансът обединява страни от различни континенти, в които има мнозинства от мюсюлмани. В това число влизат държави като Мали, Малайзия, Пакистан, Ливан, Египет и Обединените Арабски Емирства. В момента Саудитска Арабия оглавява коалиция, която се бори с бунтовниците – шиити и участва в оглавяваната от САЩ коалиция за борба с Ислямска държава в Ирак и Сирия.

На специална пресконференция саудитският принц и министър на отбраната Мохамед бин Салман обяви, че новата коалиция ще противодейства на екстремистите от Ислямска държава, като ще търси сътрудничество с други страни и съюзи за създаването на механизми за контратероризъм.

„В момента всеки мюсюлманин се бори срещу тероризма индивидуално, така че общите действия са много важни, заяви Бин Салман.

Общият операционен център на групата ще бъде базиран в Рияд. Всички членове на групата са част и от по-голямата Организация за ислямско сътрудничество, чието седалище е в Саудитска Арабия. Част от коалицията не е Иран, като групата се готви за действия против тероризма в Близкия Изток.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минчо

    0 0 Отговор
    Сунитска коалиция срещу сунитския екстремизъм. Нищо лично...просто онази "Ислямска Държава" позната като ИДИЛ си е частен случай в мюсулманския свят. Нещата трябва да се описват такива, каквито са.
  • 2 Бай хой

    1 2 Отговор
    Коалицита на саудитска арабия против човечеството се нарича идил. Крадеца вика дръжте крадеца.
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    "И един мармот...."