Last news in Fakti

24 Декември, 2015 14:53 2 127 0

Русначета от Чукотка първи получиха подаръци от Дядо Коледа

  • дядо коледа-
  • норад

2015 г. се навършват 60 години, откакто NORAD следи белобрадия старец.

Русначета от Чукотка първи получиха подаръци от Дядо Коледа - 1

Традиционната обиколка на Дядо Коледа започна от руска Чукотка. Това става ясно от съобщение в Туитър на Северноамериканското командване за противовъздушна отбрана на САЩ и Канада (NORAD).

Пътуването на Дядо Коледа около земното кълбо можете да видите тук.

2015 г. се навършват 60 години, откакто NORAD следи белобрадия старец. 

Операцията по проследяването отнема четири месеца планиране, много доброволци, 100 телефона, 30 лаптопа и два големи телевизионни екрана.

Освен това 4 системи за контрол - спътници, радари, изтребители в небето над САЩ и Канада, а също специални "Санта камери" се грижат за Дядо Коледа.

Всичко започнало по една случайност през 1955 г. Местният вестник в Колорадо спрингс, където се намира сегашният щаб на НОРАД, публикувал рекламно съобщение на голям магазин, който давал телефонен номер за връзка с Дядо Коледа. Погрешка той се оказал спешният номер на тогавашното Командване за континентална въздушна отбрана CONAD, предшественик на NORAD.

Изненадан от обажданията на децата, дежурният офицер им обяснил, че помага на Дядо Коледа и следи траекторията на полета на шейната му на радарните екрани. В духа на XXI в. програмата вече разполага с акаунт в Twitter и страница във Facebook, освен сайта www.NORADSanta.org и телефона 877-HI-NORAD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА