Last news in Fakti

30 Декември, 2015 11:33 1 418 2

Турция и Саудитска Арабия създават стратегически съвет за сътрудничество

  • саудитска арабия-
  • турция-
  • съвет

Вчера се проведе среща между турския президент и саудитския крал

Саудитска Арабия и Турция се споразумяха за необходимостта от създаването на „стратегически съвет за сътрудничество“, съобщи „Хюриет“.

Това бе заявено от саудитския външен министър Адел ал Джубейр, като според него това трябва да заздрави военното, стратегическо и инвестиционно сътрудничество между двете страни.

През вчерашния ден в Саудитска Арабия пристигна турският президент Реджеп Ердоган, който проведе разговори със саудитския крал  Салман бен Абдел Азис Ал Сауд.

„Срещата стана проводник на желанието на двете страни за създаването на стратегически съвет за сътрудничество на най-високо ниво.“, заяви Джубейр на пресконференция след разговорите в Рияд.

Според него съветът ще се занимава със сигурността, икономиката, търговията, енергетиката и инвестициите между двете страни.

Джубейр коментира и новината за елиминирането на лидера на групировката „Джейш ал Ислам“ Захран Алюш в Сирия. Според него то не е благоприятно за мирното уреждане на конфликта в страната.

„Ние смятаме, че смъртта на Захран Алюш и борбата с лидерите, които подкрепяха мирното уреждане и борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, не е в полза на мирния процес в страната“, заяви Джубейр.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    0 1 Отговор
    И като победите враговете как ще делите баницата? Кой на кого ще отстъпи лидерството или ще се захапите за гърлата, като хиени?
  • 2 наблюдател

    0 0 Отговор
    Събрали се създателите на ,,Ислямска държава" да се съветват как да продължи далаверата. Неоосманизъм+салафизъм неочаквано добра комбинация за тероризъм.