Last news in Fakti

13 Януари, 2016 08:18 977 2

Обама: Ислямска държава и ракът са предизвикателства пред САЩ

  • обама-
  • реч-
  • сащ-
  • терор

По отношение на много от поставените си предварително цели и приоритети, президентът заяви, че след всички тези години може да се признае значителен прогрес

Обама: Ислямска държава и ракът са предизвикателства пред САЩ - 1
Снимка: АП/БТА

Ислямска държава и ракът са основни предизвикателства пред САЩ. Това заяви американският президент Барак Обама в последната си реч за състоянието на съюза.

Един от основните проблеми САЩ си остава сигурността и борбата с тероризма.

Отговаряйки на критиките на републиканците от Капитолия, че недооценява степента на заплахата от Ислямска държава, Барак Обама подчерта, че терористите представляват пряка заплаха за гражданите и трябва да бъдат спрени. Те трябва да бъдат наричани с истинското им име - фанатици и убийци, които трябва да бъдат унищожени. Но те не представляват екзистенциална заплаха за нашата страна, отбеляза президентът.

Обама дори припомни, че страната ръководи операцията на коалиция срещу групировката Даеш. Нанесени са над 9500 въздушни удари срещу джихадистите - 6300 в Ирак и 2300 в Сирия.

По отношение на много от поставените си предварително цели и приоритети, президентът заяви, че след всички тези години може да се признае значителен прогрес.

Като успех на дипломацията той отново подчерта споразумението с Иран, което гарантира, че Техеран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Също така демократът настоя и за падане на ембаргото срещу Куба.

Съвременната система за международна сигурност сега се е оказала под заплаха, той подчерта, че за запазването й са необходими няколко условия, посочи Обама.

Икономиката бе един от основните му поводи за гордост от постигнатото. В момента САЩ имат една от най-силните и стабилни икономики в света. Създадохме 14 млн. нови работни места, докато в същото време безработицата достигна най-ниските си нива от 7 години насам. Автомобилната индустрия отбеляза най-успешната си година, припомни Обама.

Той посочи, че следващата цел е намиране на лечение на рака. Обама посочи, че за тази инициатива ще отговаря вицепрезидентът Джо Байдън, който наскоро загуби сина си в битката със страшната болест.

Обама се изправи срещу страховете на американците в своето последно обръщение за Състоянието за съюза, коментира в. „Ню Йорк таймс“

Влиятелният вестник отбелязва, че президентът призова американците да се изправят срещу предизвикателствата на бъдещето, като отхвърлят страха и прегърнат промяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    ТОЗ ПЪК И ТОЙ
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    ОСНОВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Е ДА ГИ СНАБДЯВА С ОРЪЖИЕ