Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 21:01 1 517 1

Топ командири от Ислямска държава "са намерили убежище" в Либия

  • либия-
  • ислямска държава-
  • правителство-
  • международна подкрепа

Без международна помощ, Либия не би била в състояние да се защити от екстремистите

Няколко висши командири от Ислямска държава са се преместили в Либия от Ирак и Сирия през последните месеци, съобщава либийското разузнаване.

Високопоставен служител от разузнаването заяви пред Би Би Си, че броят на чуждестранни бойци, които пристигат в град Сирт, се увеличава.

Екстремистката групировка пое контрола над Сирт миналата година, възползвайки се от разногласията между двете либийски правителства.

Представители от 23 държави, включително САЩ и Великобритания, се срещнаха в Рим във вторник, за да обсъдят нарастващата заплаха от Ислямска държава в Либия.

Властите в Мисрата казват, че се подготвят за офанзива срещу бойците на ИД в Сирт. В град Абугрейн, който се намира на 120 км южно от Мисрата и представлява окончателната защитна линия срещу ИД, почти няма доказателства за предстояща конфронтация.

Либийски военни командири в града заявиха пред Би Би Си, че тяхната войска, лоялна на правителството в Триполи, наброява около 1400 души - по-малко от половината на бойците от ИД.

Един от командирите признава, че без международна помощ, те не биха били в състояние да се защитят от екстремистите.

"Разбира се, че ще се радваме на подкрепа от НАТО. Но само с въздушни удари не може да се победи ИД. Това, от което армията наистина се нуждае е логистична подкрепа", заяви командирът на Батальон 166.

Перспективата за международна военна намеса в Либия обаче, е много противоречива тема. Западните правителства стават все по-загрижени и нетърпеливи спрямо ситуацията в Либия. Съществуват дълбоки противоречия основно заради нестабилната политическа обстановка в страната и липсата на консенсус между съперничещите си правителства.

Сделка за създаване на правителство на националното единство, която е под надзора на ООН, е в застой, заради противопоставянето на подкрепеното от ислямистите правителство в Триполи и международно признатото правителството в Тобрук на изток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дженев

    0 0 Отговор
    Там ги чакат снайперистите........
    Само,че нещата имат и друга страна.САЩ са силно разтревожени,че има вероятност Либия да им се изплъзне въпреки сценария който разиграха и там.