29 Март, 2016 09:50, обновена 30 Март, 2016 15:41 5 108 3

Арестуваха мъжа, отвлякъл египетски самолет (Снимки + Видео)

  • самолет-
  • отвлечен-
  • кипър-
  • egypt air

Похитителят е 27 - годишен египтянин. Телевизия Скай съобщава, че раздяла със съпругата му го е подтикнала да отвлече самолета

Арестуваха мъжа, отвлякъл египетски самолет (Снимки + Видео) - 1
Снимки: Facebook и Twitter

Заложническата драма с похитения египетски пътнически самолет Еърбъс А320 приключи към 14:47 часа българско време. Мъжът, отвлякъл самолета, е бил арестуван, съобщи Би Би Си.

Говорителят на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси – Алаа Юсуф обяви, че похитителят на самолета египетският гражданин Сейф ад Дин Мустафа. 

Вижте хронологията и ключовите моменти от днешната заложническа криза: Около 13,30 ч. (българско време) похитителят излезе с ново искане: освобождаване на всички жени, които са затворени в египетските затвори. 

Към 14:39 часа българско време Би Би Си съобщи, че един човек е успял да избяга през прозорец на самолета. „Ройтерс“ пък написа, че пети човек е успял да избяга от капана. Ако информацията се потвърди, то това означава, че двама души са останали на борда на отвлечения самолет.

Първоначално от летището в Александрия разпознаха похитителя като Ибрахим Абдел Тауаб Самаа (на снимката). Той е 27-годишен. Работи като преподавател по ветеринарна медицина в университета в Александрия. Той е имал билет за полета от Александрия за Кайра за място К38 в самолета. 

Сагата започна около 8.30 часа, когато на кипърското летище Ларнака кацна похитен египетски пътнически самолет Еърбъс А320. Това обяви пред медиите говорителят на летището Андреас Ангелидес. Отвлеченият самолeт е на авиокомпания Egypt Air.

Летището в Ларнака беше затворено за полети. Всички полети бяха пренасочени към Пафос.

Арестуваха мъжа, отвлякъл египетски самолет (Снимки + Видео)

 

Телевизия Скай съобщава, че раздяла със съпругата му го е подтикнала да отвлече самолета. В. „Та Неа“ разкрива, че полицията е намерила бившата съпруга на похитителя. Тя се казва Марина Парасху и в момента се намира на летището в Ларнака. 

 В коментар на мотивите на похитителя говорител на египетското външно министерство заяви: „Той не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, но те не са глупаци. Този похитител е глупак“.

Арестуваха мъжа, отвлякъл египетски самолет (Снимки + Видео)

На борда на отвлечения самолет са се намирали 55 пътници и седем души екипаж. По непотвърдена информация терористът е един и той е опасан с експлозиви.  

Към 10.15 часа от авиокомпанията официално потвърдиха, че на борда като заложници са

Заложническата драма стана причина за отлагане на срещата на президента на Европейския парламент Мартин Шулц с Никос Анастасиадес. 

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е говорил със своя кипърски колега относно заложническата драма в Ларнака.

останали едва 12 души. От тях петима чужденци и седемчленен екипаж. Според неофициална информация на борда са останали граждани на Великобритания и САЩ.

Похитителите на отвлечения самолет са позволили на жените и децата да напуснат борда. Това е станало след преговори със силите на реда около 9,30 часа. Кипърската полиция се е оттеглила от първоначално заетите позиции, за да могат да бъдат освободени част от заложниците. 

По освободените пътници похитителят е предал четири страници с искания, написани на арабски език, съобщават кипърските медии. 

Арестуваха мъжа, отвлякъл египетски самолет (Снимки + Видео)

Hermes Airports, който управлява летищата в Ларнака и Пафос отказа коментар. Отвлеченият самолeт е на авиокомпания Egypt Air. Създадени са два центъра за справяне с кризисната ситуация. 

Самолетът, който е трябвало да лети тази сутрин от Александрия за Кайро, е поискал от кипърските власти разрешение за извънредно кацане поради възникнала на борда заложническа драма.

В момента няма информация дали на борда на отвлечения самолет има експлозиви. 

През февруари 1978 г. терористи отвлякоха самолет и го приземиха в Кипър. Акцията им беше знак на протест срещу споразумението от Кеимп Дейвид за регулиране на конфликта в Близкия изток.

В профила си в Туитър от Egypt Air официално потвърдиха, че техният полет MS 181 е отвлечен. Самолетът е летял от Александрия за столицата Кайро. 

Арестуваха мъжа, отвлякъл египетски самолет (Снимки + Видео)

Кипърските сили за сигурност за извели всички чакащи, пътници и персонал от сградата на летището в Ларнака. 

Арестуваха мъжа, отвлякъл египетски самолет (Снимки + Видео)

Очаквайте подробности...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CCCP

    0 2 Отговор
    Дайте кординатите на flightradar24!!!
  • 2 CCCP

    0 0 Отговор
    Аз си мислех че е във въздуха а той бил кацнал. :)

    Коментиран от #3

  • 3 САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "CCCP":

    MSR181