Last news in Fakti

31 Март, 2016 15:56 1 089 0

Гърция мести мигрантите от пристанището в Пирея

  • гърция-
  • пирея-
  • пристанище-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • преместване

Бежанците не искат да се местят, опасявайки се, че ще бъдат настанени твърде далеч от затворената гръцко-македонска граница

Гърция мести мигрантите от пристанището в Пирея - 1
Снимка БТА/АП

Гръцките власти в четвъртък започнаха извозването на стотици мигранти и бежанци от пристанище близо до Атина към лагери за настаняване в други части на страната, съобщи Ройтерс.

Бежанците прекараха няколко седмици на пристанището, където спяха на открито, а напрежението около липсата на храна и зарядни устройства за телефони, бе станало непоносимо, коментира информационната агенция.

Най-малко 51 000 бежанци и мигранти, достигнали Гърция от Турция се надяват да отпътуват на север към страни като Германия и Австрия. Те обаче остават блокирани след затварянето на границите по балканския мигрантски маршрут.

Близо 6000 души, повечето от Сирия, Ирак и Афганистан, се намират на пристанището в Пирея, съобщиха властите.

Най-голямото пристанище на Гърция се намира на около 12 км от центъра на Атина.

В четвъртък сутрин най-малко четири автобуса са отпътували за пристанищния град Килини в Западна Гърция, на около 280 км от Атина, където бежанците ще бъдат настанени в бивш туристически комплекс.

Други автобуси са тръгнали за градовете Янина и Лариса в северозападна и централна Гърция.

Много семейства са се събрали на доковете в очакване на още автобуси.

След пристигането си в Пирея повечето мигранти и бежанци не са склонни да се местят, опасявайки се, че ще бъдат настанени твърде далеч от затворената гръцко-македонска граница. Те се надяват, че границата ще бъде отворена отново.

През последните седмици на пристанището избухнаха сблъсъци между хората заради лоша хигиена и малко храна.

Осем души бяха ранени по време на сблъсъци между групи от сирийци и афганистанци в сряда вечерта, заяви правителството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: