Last news in Fakti

20 Април, 2016 13:51 871 0

Броят на загиналите в Еквадор надвиши 500

  • еквадор-
  • земетресение-
  • жертви-
  • загинали

Най-малко 1700 души продължават да бъдат в неизвестност

Броят на жертвите от опустошителното земетресение, което разтърси Еквадор в събота, е достигнал 525 души и може да се увеличи още, твърдят властите в страната.

Най-малко 1700 души продължават да бъдат в неизвестност, а броят на ранените е близо 4000, съобщиха властите. Според властите това означава, че броят на жертвите може да нарасне драстично през следващите дни.

Еквадорският заместник-министър на вътрешните работи Диего Фуентес заяви, че от 2000 души, обявени за изчезнали след земетресението, 300 са били открити от спасителните екипи. По-късно обаче, министърът на отбраната на Еквадор Рикардо Патино заяви, че броят на изчезналите е 231 души.

Възстановяването на страната след природното бедствие може да възлезе на повече от 3 млрд. долара, заяви президентът Рафаел Кореа по време на посещението си в най-тежко засегнатия регион.

Трусът, с магнитуд 7.8 по Рихтер, остави хиляди хора без покрив над главата, което ги прави уязвими за болести и зарази, свързани с мръсната вода и нехигиеничните условия, в които са принудени да живеят.

Световна продоволствена програма и Oxfam вече са започнали да изпращат доставки, докато ООН заяви, че има готовност да осигури "значителен въздушен транспорт".

Обучени кучета и спасителни екипи с техника продължават да работят в разрушените крайбрежни градове, за да намерят тела или оцелели под отломките на срутените сгради. Според свидетели в разрушените райони се носи миризма на гниеща плът.

Някои хора са били извадени живи от развалините, но,въпреки усилията на аварийните екипи, надеждата за още оцелели избледнява.

"От вторник насам, усилията на спасителните екипи все повече ще се превръщат в лов за трупове", заяви с печал министърът на вътрешните работи в страната Хосе Серано пред Ройтерс.

Сред загиналите има и чуждестранни граждани от Великобритания, Ирландия, Канада, Колумбия, Куба и Доминиканската република.

Междувременно ново земетресение с магнитуд  6.2 удари в близост до еквадорското крайбрежие, съобщи тихоокеанският център за предупреждения (Pacific Tsunami Warning Center).Трусът е бил на 70 км. западно от Есмералдес, на дълбочина от 10 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА