Last news in Fakti

7 Май, 2016 21:01 1 669 11

Лондонската сензация

  • садик хан-
  • лондон-
  • кмет

Мюсюлманин - сунит, син на пакистански преселник, който си изкарвал хляба като шофьор на автобус, стана кмет на Лондон

Лондонската сензация - 1
Снимка: АП/БТА

Кой е Садик Хан? Политикът от лейбъристката партия е роден през 1970 година в Лондон в семейство на пакистански преселници. Мюсюлманинът-сунит има седем братя и сестри. След като завършва право, първоначално работи като адвокат на различни правозащитни организации. Влиза в политиката през 1994 година. От 1994 до 2006 година той е представител на лейбъристката партия в общинския съвет на Уондсуърт в югозападен Лондон, припомня Дойче веле.

„Да спрем социалното разслоение на Лондон!”

От юни 2005 година Садик Хан е депутат от лейбъристката партия в Долната камара на парламента от родния си избирателен район Тутинг. Като своя политическа кауза той разглежда преодоляването на ксенофобията между различните религиозни общности, както и на растящото социално разслоение в Лондон. Затова се ангажира в битката срещу постоянно растящите наеми и иска да осигури жилища на достъпни цени. Покачването на цените на лондонския пазар на недвижимите имоти доведе до това, че жителите на града са принудени да заделят до две трети от месечните си доходи само за наеми.

Садик Хан обяви също така намерението си да замрази цените на билетите за градския транспорт на сегашното ниво за период от четири години. Като кмет на Лондон, той разполага с годишен бюджет от 20 милиарда евро. Годишната му заплата от 180 000 евро обаче е сравнително скромна за лондонските условия и стига максимум за наема на малка редова къща в някое от предградията.

Хан бе първият мюсюлманин, включен в т.нар. "Privy Council", който съветва и британското кралско семейство. В елитния кръг на съветниците влизат бивши депутати от парламента и Камарата на лордовете, както и представители на църквите. През 2008 година Садик Хан става държавен секретар в министерството на местната администрация. Година по-късно е държавен секретар в министерството на транспорта. През 2010 година е избран за министър на правосъдието на лейбъристкия кабинет в сянка.

Защитник на човешките права

През септември 2015 година е номиниран като кандидат на лейбъристите за кметските избори в Лондон. До последния момент предизборната борба беше доминирана от вражди и нападки между кандидатите. Съперникът му от Консервативната партия Зак Голдсмит, както и премиерът Дейвид Камерън, на няколко пъти се опитаха да окалят Хан като привърженик на радикалния ислям.

Макар Хан да е бил адвокат на прословутия антисемит Луис Фаракан, на когото Великобритания отказа да разреши входна виза през 2001 г., правозащитникът е добре приет и сред еврейската общност в Лондон. Самият Хан казва, че се застъпва за сигурността на евреите в британската столица и ще се противопоставя енергично на антисемитизма. Новоизбраният кмет се ползва и с пълната подкрепа на мюсюлманите в града край Темза – а техният брой е около милион.

Страхове вместо аргументи

Основният съперник на Хан - Зак Голдсмит твърде късно се обърна пряко към еврейските избиратели. Той всъщност нямаше нужда да полага особени усилия, за да спечели техните симпатии, защото принадлежи към еврейската общност. В предизборната си кампания Зак Голдсмит залагаше повече на нападки срещу Садик Хан, отколкото на аргументи. Той твърдеше, че кандидатът на лейбъристите представлява заплаха за Лондон. На това Хан отговори с думи, които му спечелиха допълнителни симпатии:

"Аз съм лондончанин, британец, изповядвам исляма и съм горд мюсюлманин. Великото нещо на този град е, че можеш да си лондончанин от всякакво вероизповедание, или да нямаш такова, и въпреки това - ние сме не просто толерантни, а се уважаваме, приемаме и радваме едни на други. Това е едно от великите неща на Лондон".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 0 Отговор
    Сега първата му работа е да се заеме да строи най-голямата джамия в Лондон, както направи първият такъв кмет на Ротердам.
  • 2 исас

    1 1 Отговор
    "Желязната лейди" , какво ли прави като гледа това ?
  • 3 123

    2 2 Отговор
    АЙДЕ СИЧКИ ЦИГАНИ В ЛОНДОН ,ДИГАТ СОЦ.ПОМОЩИ НА ТАКИВА СЕМЕЙСТВА КАТО СЕГАШНИЯ КМЕТ
  • 4 Carfen

    2 2 Отговор
    Да им е честит новият кмет на братята британци. Очаквам с нетърпение следващите парламентарни избори.
  • 5 за СЪЖАЛЕНИЕ

    2 0 Отговор
    Е.С...тик-так....тик-так---------Европа...тик-так....тик так....
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Ами напоследък сме свидетели на някои нови неща, например чернокож президент на САЩ, а следващият вероятно ще бъде жена.......светът се променя много динамично така че и новият кмет на Лондон не е някаква голяма изненада. Все пак човека е роден и израстнал там, отдавна е обществена личност в политиката и в разни организации, явно е доказал че има качества а това е най-важното. Съмнявам се, че другия кандидат който е евреин ще е по-подходящ за кмет, особено с оглед на предизборната му кампания. Те англичаните ще се оправят, ние да му мислим.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Те и атентаторите от Париж и Брюксел, а и така наречените бунтовници в Сирия са родени, отгледани и възпитани в Европа.
  • 8 FR V

    2 2 Отговор
    Руските тролове е по-добре да си насочат вниманието към Москва,Чечня и Сибир .
    Какво става по Европа и белия свят не е тяхна работа!

    Коментиран от #11

  • 9 Kcaniba

    2 2 Отговор
    Ислямизацията на света върви с пълна пара!!!
    Лондон ще бъде застроен с джамии
  • 10 бате жоро

    1 0 Отговор
    Не разбрах само на Лондон или на щата Пенджаб? Не съм подстрекател, но ако бях Англо-Саксонец щеше да ми се види тясно Обединеното Кралство.
  • 11 НРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "FR V":

    Думи на демократ, убеден по рождение !
    Има ли вероятност да сте подплатен със "соросоидни кинти" в това Ви качество ? .
    Нали плурализъм, братко /нявярно с БГ гражданство все още, но за народност не става ясно /, роден като демократ, трябваше да има ?
    Затова се вълнувахме преди 26 години по улиците или беше за смяна на местата? Стани , за да седна !
Новини по държави: