Last news in Fakti

25 Май, 2016 06:14 1 597 0

Масови протести в Казахстан

  • казахстан-
  • масови-
  • протести-
  • аренда-
  • земя
Масови протести в Казахстан - 1
Снимка: Радио Свобода

Силите за сигурност в Казахстан се опитват да потушат най-големите в последно време протести в Казахстан. Според правозащитната организация Amnesty International, в края на миналата седмица са арестувани много активисти, които са се опитвали да разпространяват в интернет информация за планирани протести. Германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ пише, че казахстанските активисти и опозиционните политици вече няколко седмици се опитват да организират масови протести срещу аграрната реформа, която разрешава на чужденците да вземат под аренда земя за 25 години, а не за 10 години, както беше досега. Новият закон трябваше да бъде приет през юли, но президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев, който управлява от съветски времена, го отложи за края на годината.

Последните протести са най-масовите от времето на стачките в петролодобивната промишленост на Казахстан през 2011 г. Тогава загинаха 16 души. Сега причината е страхът от продажбата на земя на китайци. Заради ниските цени на петрола икономическото положение на Казахстан сериозно се влоши, коментира в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА