Last news in Fakti

7 Юни, 2016 01:30 3 438 5

Саудитският престолонаследник заминава за САЩ

  • престолонаследник-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман

Мохамед бин Салман ще проведе разговори с високопоставени служители, сред които и Обама

Саудитският престолонаследник заминава за САЩ - 1
Снимка АП/БТА

Бъдещият престолонаследник на Саудитска Арабия ще посети Вашингтон в средата на юни, за да разговаря с високопоставени служители на САЩ, включително и с президента Барак Обама, на фона на засилващото се напрежение между дългогодишните съюзници, заявиха източници запознати с въпроса пред Ройтерс.

Мохамед бин Салман, син на крал Салман, е водеща фигура в плана Vision 2030, който има за цел да сложи край на зависимостта на кралството от петрола и да либерализира икономиката на страната. Той също така заема поста на министър на отбраната.

По време на посещението му в САЩ се очаква той да се срещне с американския министър на отбраната Аш Картър и други висши представители от администрацията на Обама, с които да обсъди конфликта в Йемен, където коалицията, водена от Саудитска Арабия миналата година започна военна кампания срещу бунтовниците хуси, които получават подкрепа от Иран.

Очаква се сред разискваните теми да бъде и гражданската война в Сирия. Рияд се стреми да свали сирийския президент Башар Асад и предоставя военна помощ на бунтовниците.

Според един от източниците, който говори при условие за анонимност, тъй като визитата не е обявена официално, принцът ще посети Вашингтон от 14-16 юни, а след това ще замине за Ню Йорк за среща с финансови посредници, а след това най-вероятно ще отскочи и до Лос Анджелис.

От Белия дом не потвърдиха информацията за пристигането на бин Салман.

Посещението на саудитския престолонаследник идва в много чувствителен момент за отношенията между САЩ и Саудитска Арабия и световните енергийни пазари.

Отношенията между двете страни охладняха при управлението на Обама. Много арабски монархии в залива, включително и Саудитска Арабия, заявяват, че са разочаровани от политиката на Америка в региона, която е видяна като отстъпление, позволяващо на Иран да разшири влиянието си.

Кампанията на Саудитска Арабия в Йемен породи загриженост сред международната общност. Тази седмица ООН добави коалиция, водена от арабската монархия в годишния си черен списък на държави и въоръжени групи, които нарушават правата на децата по време на конфликти.

Отделно от това, в края на този месец се очаква САЩ да разсекрети доклад от 2002 г. за атентатите от 11 септември, 2001 г., в който се говори за участието на Саудитска арабия в смъртоносните атаки срещу Световния търговски център и пентагона. Рияд отрича своето участие в атентатите и призова документите да се оповестят публично.

На петролните пазари, тази седмица ОПЕК отново не успя да приеме ясна стратегия за петролния добив по време на среща с участието на новия саудитски енергиен министър Халид ал Фалих.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Гинка

    3 0 Отговор
    Както е тръгнало,целият арабски свят ще се изсипе в Европа,та се чудя кого ли ще управляват тези крале и политици.Май ние трябва да отидем там,че тук стана много пренаселено и от многото маймуни клонът ще вземе да се счупи...
  • 2 123

    3 0 Отговор
    този много ми прилича на нашите цигани , сигурно братовчед на Азис...
  • 3 Чакала

    2 0 Отговор
    Нашите цигани са по умни от тоя, неволята ги е направила такива, а това на снимката и тъп, физиономията не лъже, всъщност действителността е много по фрапираща и това ........ на снимката е от страна където режат глави а с жените се държат като с маймуни, но надали модераторът ще допусне да се използват истинските епитети който пасват на това .........
  • 4 обзървър

    1 1 Отговор
    Сделката е ясна - засиране на Европа чрез ислямизация срещу нефт за фащ.
  • 5 маймуна

    1 2 Отговор
    Там жените са на по-ниско стъпало, просто нямат права като добитък са.
    Арабите по принцип са си прости маймуни с малки изключения. Докато свърши нефта оня чения зад океана им е обещал да ги насели в европа.