Last news in Fakti

14 Юни, 2016 09:05 2 334 2

Защо петродоларите на Саудитска Арабия обичат американските облигации?

  • петродолари-
  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • облигации-
  • петрол-
  • нефт

Пробивът бил постигнат след като била постигната договореност, че в американския списък на кредиторите Саудитска Арабия да бъде включена с други страни от картела на ОПЕК

Защо петродоларите на Саудитска Арабия обичат американските облигации? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо петродоларите на Саудитска Арабия обичат американските облигации? Отговор на този въпрос от години търсят борсовите спекуланти.

Секретността около инвестицията на петродоларите на Саудитска Арабия в държавни облигации на САЩ е била договорена в преговорите между министъра на финансите на САЩ Уилям Саймън и висши представители на управляващата кралството фамилия. Те са се провели през юли 1974 г. в саудитския град Джида, разкрива агенция Блумбърг.

Американската делегация е била изпратена от тогавашния президент Ричард Никсън в

Европа и Близкия изток с инструкция да не се връща без споразумение

със Саудитска Арабия.

Блумбърг припомня, че ситуацията в икономиката на САЩ е била сложна заради петролното ембарго, въведено от арабските страни след войната от Йом Кипур от 1973 г., в която Белият дом подкрепи Израел.

Провалът на преговорите заплашвал не само финансовата стабилност на САЩ, но и би довел до укрепването на връзките на арабския свят със СССР.

Пробивът бил постигнат след като била постигната договореност, че в американския списък на кредиторите Саудитска Арабия да бъде включена с други страни от картела на ОПЕК.

Министерството на финансите на САЩ разкри данните за инвестициите на Саудитска Арабия в държавни облигации на САЩ през май. От тях става ясно, че Рияд е вложил $116,8 млрд. Тези данни обаче поставят повече въпроси, отколкото отговори, защото данните от Саудитска Арабия показват, че кралството е вложило най-малко $600 млрд.

Другата възможност е била саудитските инвестиции да са минали през офшорни компании, който през западни банки да са купували американски облигации. Така се стигна до 1977 г., когато Саудитска Арабия притежавала около 20% от американските инвестиции.

Междувременно Саудитска Арабия заплаши, че ще

продаде част от американския дълг и други американски активи за $750 млрд.

Рияд даде ясен сигнал, че ще прибегне до тази крачка, ако американският конгрес реши да обвини Рияд, че е отговорен за терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

Ако Саудитска Арабия пусне на пазара американски дългови книжа и активи, то това ще принуди и други притежатели да прибягнат до тази стъпка, а това ще доведе до тяхната обезценка.

Тази заплаха е реална на фона на усилията на политици от Републиканската и Демократичната партия да осветлят частта от 28 страници в доклада, отнасящ се от атентата 11/09. Анализатори смятат, че тям се крие връзката на саудитците с атентаторите срещу Световния търговския център и Пентагона.

Законопроектът беше одобрен в Сената на 17 май и сега се разглежда от конгреса.

Кралството от Персийския залив е 13-ото в списъка

на най-големите американски кредитори. На първо място, както и преди, е Китай, който държи американски държавни облигации за $1.3 трилиона, а на второ – Япония с облигации за $1.1 трилиона.

Според Блумбърг, публикуваните данни предизвикват повече въпроси, отколкото отговори, тъй като валутните резерви на Рияд са за около $600 милиарда. Практиката на централните банки е да държат в долари около 2/3 от резервите си.

В същото време много държави държат в чужди банки американски държавни облигации, което се отразява на статистиката. Например Пекин държи американски дълг по сметки в Белгия. Така формално Брюксел държи $143 млрд. от дълга на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 2 Отговор
    И всичко това.ако рухне, "к'во пра'им"?
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    "Другата възможност е била саудитските инвестиции да са минали през офшорни компании, който през западни банки да са купували американски облигации". Диър селинджър, мн.ч. на "който" е "които"!