Last news in Fakti

6 Юли, 2016 14:20 3 263 11

Как информираха Клинтън за спирането на "Белене"

  • информираха-
  • хилъри клинтън-
  • спирането-
  • белене

Николай Младенов коментира: Това е нормална практика

Как информираха Клинтън за спирането на "Белене" - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън е получила писмо, в което заместникът й Ричард Морнингстар я информира за спирането на АЕЦ "Белене". То е публикувано от Wikileaks.

Писмото, което е изпратеното на 28 март 2012 г., е със заглавие "България спира ядрения проект Белене".

Текстът му гласи:

"Скъпа, г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от натоварено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да прекрати ядрения проект "Белене" с Русия. Това беше главна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор".

Писмото е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който от своя страна коментира: "Нелоша работа".

По този повод, тогавашния министър на външните работи Николай Младенов, пише в блога си следното:

„В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012, на основание на решение № 250  на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004.

Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта. Същата информация предоставих и на посланиците на страните - членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет.

Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде айде

    3 0 Отговор
    Знаем те и ти какви ги свърши и знаем и как ти се отблагодариха. Нали затова сега се е напънал и т.нар ни президент?
  • 2 666

    4 0 Отговор
    "Това беше главна тема на дискусиите при посещението Ви в София."

    Значи е имало натиск от страна на САЩ проектът да се спре?
    Между другото какво означава "Нелоша работа"?
    Значи ние не сме информирали "американски и европейски съюзници", а сме изпълнили нарежданията им. Ако изпълняваме нареждания, за какви съюзници говорим?

    Освен военни бази какви са другите инвестиции на САЩ в България? Искали са да спрат проекта - добре. Какво са предложили в замяна?

    И с какво право се бъркат във вътрешните работи на суверенна държава, ако още сме такава?
  • 3 разведка с моторетка

    2 4 Отговор
    Къде е драмата всъщност? Ама честно и без обичайните сталинистки внушения.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Българин

    3 2 Отговор
    Е много ясно че Младенов ще уведомявя Клинтън нали е на хранилка в ЦРУ!!! Било обичайна практика да се увеомявят сащ европейски партъори ДРЪН, ДРЪН! Що не уведомихте ЗАМБИЯ! Или Таджикистан! Щото не са ви работодатели за това! Дано Господ ви накаже продажници такива!

    Коментиран от #5

  • 5 Ушанко

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Господ ще накаже само комунистите.В случая със спирането на Белене тези, които го спряха предотвратиха ограбването на народа от поредния руски проект, от който нямаме нужда, и който е създаден с единствената цел грабеж.
  • 6 сексбок37

    2 3 Отговор
    Много започват да ме дразнят съветските форумни хипнотизатори колко безалтернативно е всичко руско за България. Добре че редиците им оредяват безвъзвратно а резервната скамейка къса.
  • 7 Goro Lafchi

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "разведка с моторетка":

    Никаква драма няма. Просто хората трябва да знаят, че Б.Б. (просто в момента е той) управлява страната,както му каже портиера на "Козяк"16. И в това няма нищо необичайно,във всички бананови републики е така.
  • 8 Стамат

    2 1 Отговор
    "Не лоша работа".Какви подлоги и продажници са нашите управници .Нашите много добре знаят ,че САЩ прегазват всичко ,само и само да навредят на руснаците .И въпреки това им слугуват .Този път е "Двама се карат третият губи "
  • 9 КамерънамаДиаз

    0 0 Отговор
    Няма как да не вземаме някаква страна. Както се пише по-долу "банановите" републики, така правят. Не ми пука дали ще е Запад или Изток, просто да има обединение и общо мислене за максимално запазване на българския интерес. Не можем да имаме особени претенции поглеждайки къде се намираме на картата и с какво разполагаме, поне не сега. Със сигурност обаче трябва да има яснота пред хората какво и как можем да подредим. Не да си траем на всякак измишльотина, та и транатлантически договорки, които само биха били в ущерб на българския бизнес.
  • 10 Брюнетки и блондинки

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "разведка с моторетка":

    Драмата е там, че една суверенна европейска страна не трябва да се държи като слугиня и да раболепничи пред руснаци или американци. Строежът или отказът от строеж на атомна централа е вътрешен политически и икономически въпрос, за който заинтересуваните партньори, приятели и врагове могат да се информират от медиите, но със сигурност не от външния ни министър.

    Абе, погледнете Унгария, Чехия, Полша - Орбан е сериозно критикуван, но да са му наложили санкции?! А Милош Земан искаше дори да отиде на Деветомайския парад в Москва напук на санкциите. Полша пък преди половин година изръмжа на американците, че няма да има "мужъйнкошч", демек няма да им стоят наведени. Само ние стоим наг.зени на който ни хване, при това защото официалните власти ни предлагат даром, а не защото ние като народ така сме решили.
  • 11 същия ден

    1 0 Отговор
    Много добър избор на фотография - това е следващият Президент на САЩ!
    Горда, справедлива и непоколебима!
    Готова за нова война!