10 Октомври, 2011 10:58 1 389 1

Кървав християнски бунт в Кайро

  • египет-
  • бунт-
  • християни
Кървав християнски бунт в Кайро - 1
EPA/БГНЕС

Най-малко 24 души загинаха в Кайро, след като християни, протестиращи против нападение срещу църква, влязоха в сблъсъци със силите за сигурност. При стълкновенията са били ранени поне 213 души, предаде Ройтерс.

Демонстрантите хвърляли камъни и запалителни бомби по силите за сигурност и подпалили автомобили. Стотици хора са участвали в сблъсъците на мост в Кайро. По-късно протестиращите са тръгнали към площад "Тахрир". Премиерът Есам Шераф дори беше принуден да обяви извънредно положение в столицата. Това принудило армията да се е намеси.
Демонстрантите искаха правителството да уволни губернатора на провинция Асуан, след като преди няколко дни беше разрушена местна църква. Те обвиняват мюсюлмани, че са атакували храма, след като била разпространена информация, че строежът на сградата не бил законен.
Напрежението между християни и мюсюлмани нарасна през последните месеци, като сегашните сблъсъци са най-сериозните прояви на насилие в Египет след въстанието, което доведе до свалянето на режима на Хосни Мубарак през февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Велики

    2 0 Отговор
    А така! Няма да се даваме на сектантите ислямисти!