10 Октомври, 2011 18:35 860 0

МВнР: Стълкновения на верска основа могат да опорочат целите на Арабската пролет

  • египет-
  • християни
МВнР: Стълкновения на верска основа могат да опорочат целите на Арабската пролет - 1
Говорителят на МВнР Весела Чернева - Снимка: БГНЕС

Дълбоко сме разтревожени от изблиците на насилие и големия брой жертви в Египет след мирните протести на християни в Кайро. Освен болката и скръбта за загубата на човешки живот, тези трагични събития пораждат загриженост за съдбата на политическия преход в тази централна за  арабския свят страна. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР във  връзка с насилието в Египет.

Приветстваме волята на управляващия Военен съвет да се разследва вчерашният инцидент и виновните да бъдат наказани. Приоритетна сега е защитата на мирните граждани и недопускане на провокации, които могат да доведат до стълкновения на верска основа, се казва още в изявлението.

Призоваваме египетските политически сили, водещите обществени и духовни фигури в страната да работят за утвърждаване на дух на толерантност и остро да осъдят всички прояви на нетърпимост и екстремизъм. Ако не бъдат решително отхвърлени,  подобни действия могат да взривят гражданския мир и с това да опорочат и обезсмислят усилията и жертвите на египетския народ в името на нов демократичен Египет.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА