11 Октомври, 2011 11:09 8 428 2

Метеорит падна в Париж (видео)

  • париж-
  • метеорит
Метеорит падна в Париж (видео) - 1
Паризиен

Метеорит на 4,57 млрд. години падна на покрива на френско семейство Комет, живеещо в парижко предградие, съобщава „Франс инфо“.
При падането си то счупило стъкления покрив на верандата в къщата им.
Учените твърдят, че това е първата космическа скала, която пада толкова близо до френската столица, отбелязва в. „Паризиен“.
Минералогът и ловецът на метеорите Ален Карион заяви, че находката произхожда от метеоритния пояс между Марс и Юпитер.
Семейство Комет не повярвали на очите си, когато видели, че виновникът за повредата на покрива им е метеорит с формата на яйце. При по-щателно претърсване те намерили няколко парчета от метеорита като най-голямото от тях било 88 грама.
Първоначално мислех, че това е дело на Супермен, заяви за ТФ1 Бруно Масе, приятел на -гжа Мартин Комет.
Семейството дори не разбрало веднага, че къщата им била ударена от метеорит, защото били на почивка в провинцията. Смятат, че инцидентът е станал в края на август.
Мартин Комет не искат да се разделят с рядката находка. „Това е удивително. Да притежаваш част от историята за създаването на Земята и Вселената“, заяви г-жа Комет.
Котировките на борсата за купуване на метеорити вървят от 1000 долара за грам.
Франция е страната с най-много метеорити на глава от населението в света. Метеоритът в двора на Комет е един от общо 60 падали някога във Франция през последните четири века.
На 19 юли френската област Бретан изпадна в треска за лов на метеорити след като охранителна камера засне негово падане (виж видеото).


Най-големият метеорит, открит досега във Франция, е този от град Монфере в Од, югозападна Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tzappa

    1 0 Отговор
    Фамилията им подхожда!

    Коментиран от #2

  • 2 bugs_bunny

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "tzappa":

    1 000 долара за грам е добра цена :)