Last news in Fakti

16 Юли, 2016 14:36 22 663 7

Лидерът на опита за преврат в Турция

  • турция-
  • озтюрк-
  • преврат
Лидерът на опита за преврат в Турция - 1

Бившият главнокомандващ на военновъздушните сили (ВВС) на Турция Акин Йозтюрк най-вероятно е бил ръководител на опита за военен преврат в южната ни съседка тази нощ, съобщава DHA, базирайки се на военни източници.

Йозтюрк е ръководил турските ВВС от 2013 г. и трябваше да напусне поста на 30 август 2016 г. На него му е предстояло не само оставка, но и военен съвет, на който да се разгледа неговата евентуална връзка с опозиционния противник Фетхуллах Гюлен. Именно на базата на тази връзка Йозтюрк вероятно е действал ва-банк и е организирал преврата.

И по-рано имало подозрения, че Йозтюрк може да организира военен преврат.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган обвини за метежа привържениците на Гюлен. Той обаче отрече това и осъди опитите за преврат.

Йозтюрк е роден през 1952 г. През 1973 г. завършва турската военна академия и е зачислен към втора военна авиационна дивизия. До 1981 г. се е обучавал на F-100 и F-4. От 1991 до 1993 г. е командир на 141-ва ескадрила, а от 1993 г. до 1996 г. е началник на отдел „Обучение” в турските ВВС. В периода 1996-1998 г. е турско военно аташе в Израел.

През 2000 г е повишен до чин бригаден генерал. Четири години по-късно – през 2004-а, е повишен до генерал-майор, е през 2008 г. става началник на разузнаването на ВСС. На следващата година е повишен до генерал-лейтенант.

Йозтюрк има 5800 летателни часа на F-16, F-4, F-5, F-104, F-100 и на още 16 типа военни самолета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    5 0 Отговор
    Уж шеф на ВВС пък не се погрижил да свали самолета на Ердоган и да направи на салата президентския му дворец и тайните служби.Трябва ти десет изтребителя с подходящи ракети и Ердоган и цялата му ислямистка клика е приключена.Нещо цялата работа понамирисва.На всеки е ясно че като прави преврат първо трябва да оправи стария диктатор.те оставили джуджето да си пътува из Турция че даже и да кацне на летището в Истанбул....Това е много съмнително.
  • 2 Волен Сидеров

    0 2 Отговор
    Военно аташе в езраел-ясна работата-икономически силната турция -да се ликвидира или омаломощи -че е трън в очите на всички-много силна става и в комбинация с ердоганчо не е изгодна работата-не слуша никой,нещо като путинка-ами тъй ще е -сащ над всичко и всички-Те са далечи американците обаче от горещата точка-ние да му мислим и европейците...абе добре ни промиват мозъците...

    Коментиран от #4

  • 3 БайХуй

    2 0 Отговор
    ТОЗИ ПРЕВРАТ Е САКЛЪПЕН ОТ САМИЯ ТУРЧИН ЩОТО МУ СЕ КЛАТЕХА КРАКАТА С МНОГОТО СИ ГАФОВЕ. ЦЕЛТА Е ДА СЕ РАЗПРАВИ СЪС ВСЯКАКВА ОПОЗИЦИЯ КОЯТО Е ОСТАНАЛА ЧЕ И ДАЖЕ ДА ТЪРСИ МЕЖДУНАРОДНО СЪЧУВСТВИЕ И ПОДКРЕПА. ТАКА ЕВРОПА ЩЕ ПЛАТИ И ЩЕ ПУСНЕ ТУРСКАТА СГАН ДА ВИЛНЕЕ ИЗ ЕВРОПА КАТО СИ ИСКА.
  • 4 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Волен Сидеров":

    Твоя е добре промит!

    Коментиран от #7

  • 5 тун

    2 0 Отговор
    примати направиха фарс с много жертви гадно племе миризливи нерези
  • 6 Чопър

    1 0 Отговор
    Следва да му свалят пагоните и шапката с главата.
  • 7 Волен Сидеров

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Читател":

    Читател-а пусни си сега Комбина по нова-може и на запис-да видиш обикновен турист българин на мотор,който прекосил 5000км през турция да чуеш какво му е мнението за турция от първа ръка-и после-не чети само а разсъждавай ,овцете обикновено се водят добре чрез медиите и интернета-това ще е и краят на света ,както е тръгнало-защото само четете и пишите -разсъждавайте малко-злобата-завистта-алчността до нищо добро не води-след като мозъка е закърнял...ердоганчо само е проблема,че е краен и е хитра лисица,един снайперист ще свърши работа...