Last news in Fakti

19 Юли, 2016 10:42 1 713 0

В САЩ се водят преговори за екстрадирането на Гюлен

  • гюлен-
  • фетхулах гюлен-
  • турция-
  • сащ
В САЩ се водят преговори за екстрадирането на Гюлен - 1

Американски представители ще се срещнат тази седмица с високопоставени турски дипломати, за да обсъдят екстрадирането на Фетхулах Гюлен. Той е обвиняван от Анкара, че стои зад опита за неуспешен преврат, съобщава в. „Хюриет“.

САЩ не осигуряват убежище на турския проповедник Фетхулах Гюлен и ще разгледат евентуално искане за екстрадицията му, ако такова постъпи по официален път. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той отрече твърденията на Реджеп Ердоган, че САЩ са осигурили убежище на проповедника.

Самият Фетхулах Гюлен отново заяви снощи готовността си да се върне в родината, ако това се наложи и увери, че не се притеснява за съдбата си.

Междувременно пожелали анонимност дипломатически източници посочили, че се очаква турският външен министър Мевлют Чавушоглу да разговаря на четири очи с американския държавен секретар Джон Кери на насрочената за 20 и 21 юли международна среща за борба с Ислямска държава във Вашингтон.

В момента не се разкриват повече подробности. Анализатори очакват Белият дом да използва форума, за да убеди Мевлют Чавушоглу за смекчаване на репресиите срещу метежниците. По последни данни около 20 000 военни, полицаи, съдии и чиновници са задържани.

Близо една трета от висшите генерали и адмирали са зад решетките. Преди дни от анализаторската агенция Стратфор предупреди, че репресиите ще имат пагубно действие върху боеспособността на турската армия и нейната възможност за борба с Ислямска държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: