Last news in Fakti

20 Юли, 2016 08:00 1 681 2

Фазите на преврата и контрапреврата в Турция

  • турция-
  • преврат-
  • ердоган-
  • метеж

Контрапревратът на Ердоган е толкова мащабен, че Западът се видя принуден да го заплашва с всичко

Фазите на преврата и контрапреврата в Турция - 1

Неуспелият през уикенда преврат в Турция е предвиждал три фази на развитието на операцията за вземането на властта, разкрива в. „Хюриет“.

В същността си планът предвиждал мобилизацията на 5000 елитни жандармеристи от района на Сърнак до столицата Анкара.

Това е трябвало да стане с военно-транспортни самолети С-130. Елитните жандармеристи трябвало да бъдат прехвърлени и в Малатия, и Кайсери, където се намират щабовете на елитната втора турска армия.

Жандармеристите трябвало да завземат в столицата ключови сгради и министерства. Третата фаза е била насочена към блокирането и изолирането на Ердоган в Мармарис.

Разплитането на заговора накарала заговорниците да избързат с осъществяването на плана.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция, потвърди, че силите за сигурност "са постигнали резултати на много места" и са разбили заговорниците. Това включва Националната разузнавателна служба, полицията и правителствените сгради. Опитът за преврат превърна Турция в бойно поле. Жертвите са над 265, а ранените над 1000. Няколко часа след неуспешния пуч над 2800 съдии и близо 100 генерали и адмиралаибяха отстранени от длъжност. Какво следва?

Контрапревратът на Ердоган е толкова мащабен, че Западът се видя принуден да го заплашва с всичко, което би могло да го стресне: изключване на Турция от НАТО и прекратяване на преговорите за членство в ЕС, коментира Дойче веле.

Но и двете неща са относително кухи закани. Със своята армия, която е втора по численост в НАТО, Турция осигурява югоизточния фланг на Атлантическия съюз. Като страж край Босфора, граничещ с Черно море, и буфер към нестабилните райони на Сирия и Ирак, страната има изключително голямо стратегическо значение - и Ердоган знае това отлично. НАТО би се замислил за изключването на Турция от Алианса, само ако Ердоган започне да създава повече проблеми, отколкото Путин и Асад.

Що се отнася до преговорния процес с ЕС, там Ердоган така или иначе няма какво толкова да изгуби, защото членството на Турция в общността и бездруго е чиста илюзия. В ЕС в момента мислят не за разширяване, а точно обратното - за свиване на общността. Под управлението на Ердоган Турция все повече се отдалечи от минималните изисквания на ЕС за човешките права, правовата държавност и разделението на властите. Идеята за връщането на смъртното наказание е само един пример за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 2 Отговор
    Споко момчета! Това е натовска държава, там президент да става и водача на ИДИЛ! Няма проблем. Виж, с Русия какво ще правим? Тия пиандета, онова джудже,което води хибридна война срещу нас! Тез рашъните са за...Само дето Луната не са превзели (ама макетата дават ли я)! Тази държава трябва за бъде заличена от картата. Европейската част на Украйна, Сибир на Китай, по възможност, бе направо задължително природните ресурси на американски фирми. Само тогава ще настъпи мир и благоденствие,за едрия капитал.
    П.П. Платен пост от Козяк 16, цена 5.26$.
  • 2 Morgoth

    2 2 Отговор
    Никой няма да изключи Турция от НАТО. Ердоган е всичко друго, но не и глупак - ще се поперчи малко пък ще клекне на САЩ също както направи с Русия. Защото, ако САЩ го виждат като заплаха няма да вадят Турция от НАТО, а просто ще свалят Ердоган. Сегашния преврат не мина защото нямаше подкрепата на ЦРУ.
Новини по държави: