Last news in Fakti

19 Юли, 2016 16:24, обновена 19 Юли, 2016 17:51 2 333 0

Турция опровергава информацията за липса на връзка с нейни кораби

  • турски-
  • военен-
  • кораб-
  • бургас-
  • бойни кораби

Турски военни кораби са участвали и участват в учения в Черно море, съобщиха за Факти.бг от МО

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек опроверга съобщенията, че след неуспешния опит за преврат турските военноморски сили не са успели да осъществят връзка с редица кораби. Мехмет Шимшек е цитиран с тази новина от агенция Ройтерс.

По-рано агенция РИА се позова на военно-дипломатически източник и съобщи, че четири кораба от турските ВМС се намират в акваторията на Черно море. Според този източник един кораб се намира на пристанище Бургас, два в румънското пристанище Констанца и един е в открито море.

Също по-рано „Таймс“ съобщи за 14 турски кораба, които не са се върнали в базите си, след като бе извършен опит за преврат. По данни на вестника всички те са се намирали в Черно море и Егейско море.

От Министерството на отбраната отговориха на запитване на Факти.бг относно наличието на турски кораби в българска акватория:

В периода 8-17 юли 2016 г. Военноморските сили (ВМС) на Република България проведоха национално военноморско учение „Бриз 2016“, отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. Учението се проведе в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България.

В „Бриз 2016“ участваха над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от ВМС на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

От страна на турските военноморски сили в учението взеха участие подводницата „ANAFARTALAR”, ракетният катер „ATAK” и патрулен катер „TEKIRDAG”. В състава на Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО са още два турски плавателни съда - спомагателен кораб „C.G.HASAN PASA” и минен ловец „EDINCIK”.  

След приключването на „Бриз 2016“ турските кораби от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО, както и подводницата „ANAFARTALAR” от ВМС на Турция се включиха в противоподводното учение на Военноморските сили на Румъния с международно участие „Морски щит“ („Sea Shield 2016”). Учението се провежда от 18 до 21 юли 2016 г. във военноморска база Констанца, пристанище Констанца и западната част на Черно море.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: