Last news in Fakti

15 Август, 2016 16:03 1 473 0

Повечето американци подкрепят американски военни действия в Сирия

  • сирия-
  • сащ-
  • военна намеса-
  • военни действия-
  • въздушни удари-
  • одобрение

Според анкетата най-много противоречия има по въпроса за бежанците

Повечето американци подкрепят американски военни действия в Сирия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Кървавата и продължителна война в Сирия е надвиснала, като черен облак, над тазгодишните президентски избори в САЩ. Макар по време на предизборната кампания, всеки един от претендентите да изрази позицията си за конфликта, три месеца преди окончателния вот, все още остава неясен въпросът как всеки един от двамата кандидати ще се справи с войната, пише в. "Вашингтон пост".

Ново проучване на общественото мнение, направено от Чикагския съвет по глобални въпроси, предполага, че много американци се чувстват обезпокоени от участието на САЩ в сирийската гражданска война.

Според данните, общо 72 % от американците подкрепят провеждането на въздушни удари срещу ислямистки екстремистки групи, а 57% от анкетираните смятат, че САЩ трябва да изпрати специални оперативни сили в Сирия, за да се бори с тези групи - две военни действия, които вече започнаха още при администрацията на Обама.

Въпреки това, не е по-слаба и подкрепата за налагането на нови мерки. 52 % от анкетираните са заявили, че приветстват определянето на зона, забранена за полети над Сирия, но само 42% се изказват в полза на идеята да се изпратят сухопътни войски, които да се борят с екстремистките ислямистки групи в региона. Освен това, само 26% подкрепят изпращането на оръжие за анти-правителствени групи в страната, но също толкова ниска е подкрепата (31 %) за американската роля в мирните преговори за Сирия, които биха помогнали на сирийския президент Башар Асад да запази властта си.

Анкетата показва, че като цяло, поддръжниците на двете основни политически партии в САЩ, имат сходни позиции за ситуацията и действията в Сирия.

Съществува един ключов аспект от сирийската война, може би най-важният хуманитарен  аспект на конфликта, при който привържениците на двете политически партии са изключително разделени - бежанците. 56% от демократите подкрепят приемането на сирийски бежанци в страната, но само 18% от републиканците (и 32% от независимите) симпатизират на това.

Проучването е проведено в периода 10-27 юни , 2016 г. сред национална извадка от 2061 възрастни американци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА