Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 12:00 929 0

Аферата „Бетанкур“ удари френското контразузнаване

  • бетанкур-
  • никола саркози-
  • монд-
  • подслушване
Аферата „Бетанкур“ удари френското контразузнаване - 1
ЕПА/БГНЕС

Аферата „Бетанкур“ удари френското контраразузнаване след като стана известно, че срещу ръководителя на службата са повдигнати предварителни обвинения за подслушване и следени на журналисти от в. „Монд“, коментират френските издания.

Скарсини е разследван за нарушаване на тайна кореспонденция и незаконно събиране на данни.

Съдебното дирене срещу Скарсини е започнала миналата година след подадена от „Монд“ жалба, че негови журналисти са следени по заповед на Елисейския дворец.

В жалбата на вестника се отбелязва, че действията на Елисейския дворец нарушават гарантираната от френските закони анонимност на журналистическите източници. Кабинетът на президента отрече обвиненията.

Скандалът около Лилиан Бетанкур и партията „Съюз за народно движение" се разрази пред юли 2010 г. Тогава в медиите се появи информация, че най-богата французойка е укривала данъци и освен това незаконно е финансирала предизборната кампания на Никола Саркози за президент през 2007 г. Един от главните герои в скандала беше тогавашният министър на труда Ерик Вьорт, главен финансист по онова време на партията на на Саркози.

Кандидат-президентът на опозиционните социалисти Франсоа Оланд вече призова Скарсини незабавно да напусне контраразузнаването, което той оглавява от 2007 г. защото е недопустимо ръководителят на тази служба да шпионира журналисти или държавни служители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА