Last news in Fakti

1 Септември, 2016 02:44 1 411 8

Сорос дърпал конците на външната политика на САЩ в Украйна след преврата

  • украйна-
  • джордж сорос-
  • пропаганда-
  • сащ-
  • външна политика-
  • организации-
  • докумрнти

Изтеклите документи от организациите на Джордж Сорос разкриват мащаба пропагандна кампания

Сорос дърпал конците на външната политика на САЩ в Украйна след преврата - 1
Снимка АП/БТА

Джордж Сорос и съветниците му са оказали значително влияния върху американската политика за Украйна след преврата през 2014 г. Това стана ясно от онези над 2500 документа, които хакерите от DC Leaks „откраднаха“ от фондация „Отворено общество“ и други неправителствени организации на Сорос и които бяха публикувани в интернет. Изтеклите документи описват как „Отворено общество“ (OSF) и Международният фонд Ренесанс (IRF) са работели в тясно сътрудничество с Държавния департамент на САЩ след революцията от 2014 г., известна като „Евромайдан“, за да гарантират, че федерална Украйна няма да бъде част от пейзажа, пише американският разследващ журналист Уейн Мадсън в материала си, публикуван на сайта Strategic-culture.

Зародилият се на площада украински преврат, който свали от власт демократично избрания украинския президент Виктор Янукович и неговото правителство, бе подкрепен от Сорос и администрацията на Обама. Освен Джордж Сорос, в планирането му са взели участие много високопоставени американски служители, както и хора, заемащи високи управленски постове в организациите на американския финансист. Мадсън цитира имената на амекриканския посланик в Киев Джефри Пайат; Дейвид Маел (икономически съветник на Пайат); Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) в България; Лени Бенардо от фондация Отворено общество; Йевхен Бистрицки, изпълнителен директор на Международният фонд Ренесанс; Олександър Сушко, председател на борда на IRF); Сабине Фрейзер от OSF и Деф Бартън, директор на Американската агенция за международно развитие в Украйна.

От изтеклите документи стана ясно, че след преврата Сорос е присъствал на среща, проведена на 21 март 2014 г., в която е заявена пълната американска подкрепа за „Нова Украйна“. Един от документите описва „Нова Украйна“ като ключов критерий за „оформянето на европейската карта, който предлага възможност да се върнем към първоначалната същност на европейската интеграция“.

Сорос настоява за санкции срещу Русия заради отказа ѝ да признае правителството на преврата, в което влизат неонацисти, които отхвърля идеята за федерална Украйна, и които предоставят автономия на източния рускоезичен регион Донбас. С други думи, Сорос забранява на посланика на САЩ в Киев - Джефри Пайат да приеме преговорите, предложени от Москва, които имат за цел да изяснят въпроса за федерализирането на Украйна. Сорос се страхува, че изходът на едни такива преговори би дал до твърде голямо влияние на Русия в Украйна. Въпреки че заместник държавният секретар по европейските и евро-азиатските въпроси на САЩ Виктория Нюланд не присъства на въпросното заседание, тя подкрепя случващото се. В края на краищата, администрацията на Обама отхвърли идеята за федерализирането на Украйна и даде пълната си подкрепа за украинския президент Петро Порошенко и неговия кукловод Сорос.

Не бива да ни изненадва, че по-рано тази година, Пайат е преместен от Киев в Атина.

Strategic-culture цитира и друг документ, в който се изтъква необходимостта от борба срещу "Руските схващания" в цяла Европа, особено в Гърция, която има история на тесните културни и религиозни връзки с Русия. В документа OSF призовава за съгласувани действия в Гърция, с които да се повлияе на общественото мнение и да настрои хората срещу Русия и за новото украинско правителство. Предложена е антируска и проукраинска операция на пропаганда, насочена към основните печатни, аудио-визуални и интернет медии в Гърция, както и към социалните мрежи. Гръцко-руската търговска камара в Атина също е набелязана да се включи в пропагандната акция на Сорос.

Подобни медийни кампании са предложени и за Италия, Испания и Франция. В опит да повлияе на гръцката политика за Украйна, Сорос и неговите НПО-та притиснаха Европейския съюз да се разшири като присъедини към границите си Украйна и Турция.

Според статията, сред основните приоритети на Сорос е и интегрирането на Молдова в структурите на ЕС. Основната теза в много от документите на Сорос е, че в основата на "Руските схващания" лежат "антиамериканските" чувства на Европа. Според хората на Сорос в основата на тези настроения на стария континент, стоят синдикатите и някои политически партии. За да се пребори с тях, милиардерът не жали средства и усилия. Мащабната медийна кампания, която той и неправителствените му организации, се разпространява светкавично сред европейските медии, като в капана ѝ падат все повече и повече журналисти от все повече страни.

Един от документите съдържа следната препоръка: "Избираме журналисти от 5-те целеви страни (Германия, Франция, Испания, Италия, Гърция) и им предлагаме дълги работни пътувания до Украйна. Вместо да уточняваме какво трябва и какво не трябва да пишат, ние ще си запазим правото на вето върху историите, които преценим, че са контрапродуктивни.“

Много журналисти от цял свят падат в капана на Сорос, но след хакерската атака срещу организациите на американския милиардер, имената на медиите изплуваха на повърхността.
Пропагандната кампания обаче, не се изчерпва само със статиите. Strategic-culture съобщава, че Сорос плаща и на редица институти и изследователски центрове, да подготвят „удобни“ проучвания и анализи за Украййна.

Поверителен документ от 12 март 2015, разкрива, че бившият командващ на НАТО и близък приятел на Бил и Хилъри Клинтън, Уесли Кларк, както и полският генерал Валдемар Скрипсцак, са посъветвали Порошенко да не предприема действия по отношение на военните въпроси свързани с Русия. В документа се посочва, че Сорос е „самоназначил се защитник на Нова Украйна“.

Сорос е един от най-близките съветници и финансисти на Хилъри Клинтън. Изтеклите документи описват как Глобалната инициатива на Клинтън и фондация „Отворено общество“ работят заедно, за подкопаването на суверенитета на народи по цял свят, включително и тези в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЮююБряяяя

    2 0 Отговор
    Нема ли за тоя гръцки циганин една оловна шикалка бе?!
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Много е дрът вече, оловната шикалка ще е закъсняла. Пък и на негово място има други дето ще вършат същата работа. По-голямото наказание за него ще бъде да вижда как плановете му се прецакват, а то от известно време само това се случва. И най-накрая да остане в историята като един от най-противните образи, това ще е по-гадно за него отколкото да го гръмнат.
  • 3 ****

    1 0 Отговор
    Ааа, не! Чиста руска хибридна постановка!
  • 4 Реално

    1 0 Отговор
    Няма такова нещо..Сорос е филантроп,обичащ хората...ама само тези хора които му лазят в краката-като нашите политици и тролчетата деса и киро...
  • 5 ИСУ

    1 0 Отговор
    " Руска пропаганда . Как не ви е срам , човека е светец "
  • 6 гост

    1 0 Отговор
    Светлината на прожекторите става все по-силна! На екрана се появяват грозните очертания на кукловодите и като, че ли никой вече не обръща внимание на приказният сюжет и измамните марионетки в постановката "САЩ+НАТО, сигурна Демокрация".
    FINN
  • 7 СССР

    0 0 Отговор
    За жалост всичко е вярно! Ние го подозираме, ние го виждаме, ние го знаем но не можем нищо да направим! За щастие обаче природата е по силна и от мултимилиардерите и тя е тази която държи нещата в баланс и противодейства на безумието на хората!
  • 8 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    кво му трябва на човек ,бутилка ракия вълнен пуловер и парче сланина :),на такива все сорос им е виновен.толкова поръчкова статия в този саит не бях чел отдавна.демократично избрания янукович го свалили неонацистите ужассс и разпъваха деца в руските села...после се оказа че било руски игрален филм,но тва са подробности след сланината и шльокавицата ,а и на кого му пука ,че неонацистите всъщност се бият от другата страна на барикадата,важното е че путин е голямата работа ,а запад е пълен с геове!
Новини по държави: