Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 09:09 1 210 1

217 са жертвите от труса в Турция (Обновена)

  • турция-
  • земетресение-
  • ван
217 са жертвите от труса в Турция (Обновена) - 1

Броят на жертвите при вчерашното силно земетресение в Източна Турция с магнитуд 7,2 надхвърли 210, предаде Ройтерс, като се позова на министъра на вътрешните работи Идрис Наим Шахин. Според АП те са 217 и техният брой може да се увеличи.

Турският премиер Тайип Реджеп Ердоган посети пострадалите региони. Хиляди бяха принудени да пренощуват под открито небе при минусови температури.

Земетресението било усетено в няколко града в северозападен Иран, където предизвикало паника, предаде АФП, като се позова на държавната телевизия в Техеран.

Турският вътрешен министър, който ръководи спасителните операции в един от най-тежко пострадалите градове - Ерджис - съобщи, че до момента там е потвърдена смъртта на 117 души. Официалният брой на загиналите в едноименната столица на окръг Ван е 100.

Общо 1090 души са били ранени, допълни той. Според представители на властите стотици хора остават в неизвестност и спасителните екипи работят цяла нощ, с надеждата да открият оцелели под отломките.

По данни на Турския червен полумесец 80 сгради са се срутили в Ерджис и 10 във Ван.

Докторите от градската болница във Ван са принудени да лекуват пациентите в нейната градина, тъй като постройките в комплекса са понесли тежки щети, предаде Ройтерс, като се позова на медицинска сестра, цитирана от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Около 150 затворници са избягали в окръг Ван, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизия Хабер тюрк.

Една от стените на затвора се срутила. От това се възползвали около 150 затворници, но 50 от тях впоследствие се върнали и предали на охраната. Те се оправдали, че се поддали на всеобщата паника, а след като се оказали на свобода, решили да проверят как са техни роднини и близки.

Двама души били леко ранени близо до границата. Турският окръг Ван граничи с Иран.

Междувременно Турция отказа чуждестранна помощ след силното земетресение в източната част на страната, предаде Ройтерс. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган благодари на всички страни, които предложиха помощ, включително България. В същото време той увери, че Турция може да се справи сама.

Вчера израелският президент Шимон Перес се обади по телефона на турския си колега Абдуллах Гюл и му предложи помощ. Отношенията между някогашните стратегически съюзници Израел и Турция се влошиха рязко след израелската военна акция срещу флотилия с хуманитарна помощ за ивицата Газа през май миналата година, при която бяха убити деветима турци. “Оставам с впечатлението, че турците не искат нашата помощ“, заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от Ройтерс.

Представител на турското министерство на външните работи отбеляза по-късно, че страната е получила предложения за помощ от десетки държави, но до момента е отхвърлила всички тях. Серж Саркисян - президентът на Армения, която е исторически враг на Турция - изпрати на своя турски колега телеграма, в която поднася своите съболезнования, предаде ИТАР-ТАСС. Саркисян даде да се разбере, че арменски спасители имат готовност да започнат работа в пострадалите райони в най-кратки срокове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zuzana

    0 0 Отговор
    БОЖЕ пази хората.