30 Октомври, 2016 12:43, обновена 30 Октомври, 2016 20:40 1 793 0

Исторически избори в Молдова

  • молдова-
  • президентски избори-
  • избори

Дилемата пред гласоподавателите е до болка позната: Русия или ЕС?

Исторически избори в Молдова - 1
Снимки: БТА/АР

В Молдова се провеждат първите преки президентски избори от близо две десетилетия. Основните съперници за поста са Игор Додон от Социалистическата партия и Мая Санду от дясноцентристката Партия на действието и солидарността.

Двамата влязоха в сериозни предизборни спорове, защото изповядват диаметрално различни възгледи най-вече за външната политика на страната. Додон, смятан за фаворит на вота, е за стратегическо партньорство с Русия, докато Санду вижда проевропейски път пред бъдещето на Молдова.

Исторически избори в Молдова

Додон, бивш министър на икономиката в правителството на комунистите от 2006 до 2009 г., твърди, че реформите, изисквани от Брюксел, са в интерес на Молдова. Той обаче не спира да повтаря, че страната му не е получила нищо добро от ЕС, след като сключи споразумението за асоцииране през 2014 г. 

Бившият служител на Световната банка Мая Санду, твърди, че само европейската интеграция ще гарантира „истински демокрация и просперитет“. 

Исторически избори в Молдова

Действащият президент на Молдова Николае Тимофти отказа да се бори за втори мандат. "Гласувах за мира и спокойствието", заяви 68-годишният политик, след като напусна предизборната секция.


 



 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА