Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 18:48 1 031 1

Плевнелиев: Бежанците и сигурността са основни приоритети на ЕС

  • малта-
  • бежанци-
  • граница-
  • охрана
Плевнелиев: Бежанците и сигурността са основни приоритети на ЕС - 1

Миграцията, охраната на външните граници на Европейския съюз и въпросите на сигурността следва да бъдат водещи сред приоритетите в европейския дневен ред през 2017 г. и 2018 г., когато Малта и България последователно ще председателстват Съвета на ЕС. Двете страни ще съгласуват реалистични и постижими приоритети, за да постигнат осезаеми резултати за европейските граждани. За това се договориха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека във Валета, в рамките на държавното посещение на българския президент в островната държава.

Росен Плевнелиев и Мари-Луиз Колейро Прека обмениха мнения по теми от европейския и международния дневен ред, взаимодействието в рамките на Европейския съюз и задълбочаването на двустранните отношения в редица сектори.

Кризите в Европа имат едно единствено решение – общоевропейското, заяви президентът Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента Колейро Прека във Валета. „Трябва да сложим проблемите на масата, защото от множеството кризи в Европа моралната криза е най-лошата. Трябва да помним кои сме и кои са нашите ценности и Малта е естествен лидер в това отношение“, каза държавният глава, който отново се обяви за нова фаза на европейска интеграция. „Това е единственото решение, което ще направи силни както европейските национални държави, независимо дали са малки и големи, богати и бедни, така и Европейския съюз“, подчерта президентът.

Президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека запозна българския държавен глава с водещите приоритети на бъдещото председателство на Малта на Съвета на ЕС през втората половина на 2017 г. Освен по проблемите на миграцията и сигурността, Малта ще постави акцент върху изграждането на Единния цифров пазар и върху енергийния сектор.

По отношение на миграционната криза президентът Колейро Прека подчерта, че ЕС трябва по-активно да работи със страните на произход и транзит на мигрантите от Северна Африка и Близкия изток. Двамата президенти бяха единодушни, че всички държави членки на ЕС следва солидарно да участват в разрешаването на предизвикателствата, породени от мигрантския натиск.

Съществува силен потенциал за развитие на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, образователния и културния обмен, беше посочено още по време на официалните разговори на двамата президенти.

„Ще чуем много внимателно нашите британски приятели как те виждат решението след проведения във Великобритания референдум. Не трябва обаче да се фокусираме върху техниката за постигане на резултатите, а върху самите резултати. Ще търсим възможно най-доброто решение, за да останем приятели с Великобритания“, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. Очаква се преговорният процес за излизане на Великобритания от ЕС да съвпадне с Малтийското и Българското председателство на Съвета на ЕС.

Във Валета президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с председателя на Камарата на представителите на Малта Анджело Фаруджа и с министър-председателя на страната Йозеф Мускат. В рамките на визитата държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност в Малта.

За изключителен принос за популяризиране и засилване на международния диалог и за задълбочаване на приятелските отношения между народите на Република Малта и Република България, президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето малтийско държавно отличие „Почетен кавалер на Националния орден за заслуги“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Да ясно се вижда подлого еврейска . Че си и мин--чия .